De zon schijnt en de zomer is nu dan echt in aantocht. Dat is goed nieuws voor The Green Village, want ze gebruiken een deel van hun opgewekte zonnestroom om met het Seasonal Storage System groene waterstof te maken.

Binnen het onderzoeksprogramma 24/7 Energy Hub is een seizoensenergieopslagsysteem gebouwd dat in de zomer duurzaam opgewekte energie opslaat voor gebruik in de winter. Nu er op zonnige dagen een overschot aan zonne-energie is, slaan ze de groene stroom deels op in de vorm van waterstof. In de winter, wanneer de zonnepanelen een stuk minder opbrengen, zetten ze dat weer om naar elektriciteit voor een van de bewoonde huizen op hun terrein.

Stichting Goeie Grutten

Ze startten met het project in 2021, samen met hun partners. Een pioniersproject, dat niet tot stand had kunnen komen zonder Stichting Goeie Grutten. Deze stichting draagt onder andere bij aan oplossingen voor de complexe uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Stichting Goeie Grutten stapte al vroeg in dit project, waardoor later meer financiers volgden.

Laatste loodjes

De afgelopen periode is er nog hard gewerkt om het Seasonal Storage System goed te laten functioneren. Er zijn zonnepanelen bovenop het systeem geplaatst, zodat ze de zonne-energie opwekken die nodig is om energie voor langere tijd op te slaan. Ook is de brandstofcel uitgebreid getest, zodat ze in de winter klaar zijn om waterstof om te zetten naar elektriciteit.

Veel van het werk is gedaan door Joel Bosrup, eigenaar van Wintersol en engineer van het systeem. Joel: “Het bouwen van het seizoensopslagsysteem bood de ideale gelegenheid om alle aspecten van waterstoftechnologie te leren kennen. Naast de vele technische uitdagingen is er ook veel aandacht besteed aan veiligheid en regelgeving. De opgedane kennis is essentieel voor zowel Wintersol als het 24/7 Energy Hub wanneer ze in de toekomst met waterstof gaan werken.”

Groene waterstof

Aan het begin van de lente is het hele systeem in werking getreden. Sindsdien maken ze dagelijks groene waterstof op The Green Village. Het gaat om een kleine hoeveelheid, 350 gram per dag. Dat slaan ze op in cilinders, om voor een enkele woning genoeg energie te hebben om de winter mee te kunnen overbruggen.

De volgende fase

De eerste fase van het programma is met deze stap bijna afgerond: het systeem maakt een kleine woning van 2.200 kWh per jaar zelfvoorzienend voor stroomverbruik. De volgende ambitie is om van heel The Green Village een energy hub te maken waar we slim omgaan met vraag en aanbod van energie. Zo maken ze het terrein minder afhankelijk van het landelijke stroomnet en belasten we het minder. Fase drie van het project is een doorontwikkeling naar (een deel van) TU Delft Campus.

Geleerde lessen delen

De kennis die ze sinds 2021 hebben opgedaan over het Seasonal Storage System houden ze niet alleen voor henzelf. Ze willen dat anderen er ook van kunnen leren, daarom delen ze zoveel mogelijk de geleerde lessen. Professor Miro Zeman presenteerde tijdens de IEEE-PVSC-52 conferentie (conferentie voor specialisten in pv) in Seattle voor topwetenschappers over 24/7 Energy Hub. Het is belangrijk dat er interesse is voor dit onderwerp, volgens Zeman: “Voor zelfvoorzienende energiegemeenschappen is een slimme en goed functionerende energiehub noodzakelijk om de energieleveringszekerheid te garanderen. Een combinatie van zonnepanelen met opslag in batterijen en waterstof kan een goede basis vormen voor een energy hub.”


Bron en © foto’s: The Green Village

Categorieën: Energieopslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *