Afvalinzamelingsbedrijf Blink rijdt in samenwerking met recyclelaar SUEZ sinds begin mei met twee waterstofvuilniswagens in Noord-Brabant. De wagens zijn onderdeel van het Europees REVIVE-project om kennis en ervaring op te doen met het rijden op waterstof.

In het REVIVE-project (Refuse Vehicle Innovation and Validation in Europe) worden op 8 locaties in Europa vijftien brandstofcel afvalwagens inzet. In Nederland ging de eerste waterstofvuilniswagen in oktober 2020 in Breda de weg op. Vanaf mei rijden er ook twee duurzame afvalinzamelingstrucks in de regio Helmond.

De waterstoftrucks worden ingezet in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Someren en Heeze-Leende. Deze manier van inzamelen helpt gemeenten om hun duurzame ambities waar te maken. De inzet van deze voertuigen zal ook een schat aan informatie opleveren die een belangrijke rol zal spelen in de toekomstige besluitvorming over de methode van emissievrije inzameling. De innovatieve voertuigen zijn ontwikkeld door E-Trucks Europe. De vuilniswagens tanken bij het waterstoftankstation op de Automotive Campus in Helmond.

“Een zware vuilniswagen die op waterstof rijdt, heeft dezelfde mogelijkheden en hetzelfde bereik als een dieselvoertuig. Het grote voordeel is natuurlijk dat de voertuigen schoon zijn; de enige emissie is waterdamp. Daarnaast zijn ze rustig, ideaal voor stedelijke gebieden.”

Iwan te Winkel, Collection & Operations Director bij SUEZ

Bron: H2 REVIVE

Categorieën: Vrachtauto

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: