Netwerkbedrijf Alliander en Kiwa bouwen momenteel samen in Apeldoorn een waterstof demohuis. Een opleidingslocatie ingericht als woonhuis, waar vakmensen kunnen leren hoe ze in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kunnen maken voor waterstof.

Alliander bereidt momenteel in Lochem een pilot voor waarbij woningen met een aardgas-aansluiting worden overgezet op waterstof. Omdat de meeste monteurs en installateurs weinig ervaring hebben met het ombouwen van gasnetwerken voor gebruik van waterstof, zocht Alliander naar een partner met verstand van waterstof én een waterstofvergunning. Die partner werd al snel gevonden in Kiwa. Kiwa’s locatie in Apeldoorn heeft niet alleen een vergunning voor het werken met waterstof, maar Kiwa is in Nederland ook dé opleider op het gebied van waterstof en de energietransitie.

Op dit momenteel zijn beide partijen druk bezig met de bouw en inrichting van het waterstof demohuis. Het is de bedoeling dat hierbij in een aantal portacabins of een houtskeletbouwwerk een simulatie van een woonhuis wordt opgebouwd. Het woonhuis is inclusief verwarmingsinstallatie, keuken en meterkast. Ook komt er in het huis een cursus- en vergaderruimte waar vakmensen kunnen leren hoe ze om moeten gaan met waterstof in (bestaande) woonhuizen. Het demohuis komt in Apeldoorn en zal in het najaar geopend worden.


Bron: Kiwa

Categorieën: Gebouwde omgeving

2 reacties

Rene bouwman · 29 maart 2020 op 13:41

Waterstofgas is de toekomst. Ik wil als het even
Kan mij huis transformeren voor deze energie
Vorm. En als ik er mijn vak van zou kunnen maken ,
Zou ik dat doen.

Henk van Elten · 30 maart 2020 op 11:51

Ik heb een woning beschikbaar, die wellicht als demowoning zou kunnen dienen. De woning biedt tevens een inpandige vergader- of cursusruimte.
Indien daar belangstelling voor is kan via de mail contact met mij worden opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: