De Israëlische start-up Electriq Global ontwikkelde een generator die draait op waterstof in poedervorm. Het bedrijf wil het gebruik van groene waterstof zo gemakkelijk mogelijk maken als koffiezetten. Afgelopen vrijdag werd het apparaat voor het eerst commercieel gebruikt bij een hijskraan van RKB Ridderkerk.

“Met onze technologie kun je waterstof maken zoals je Nespresso maakt. Je neemt een capsule, mengt het met water in een katalysator en je krijgt waterstof.”

Baruch Halpert, CEO van Electriq Global

In november 2020 meldde het Ridderkerkse bedrijf RKB dat het samen met ECS Holland een waterstof ready kraan had ontwikkeld. Door toevoeging van een waterstofpoedergenerator kan de kraan nu volledig werken op (groene) waterstof poeder. Electriq’s Fuel and Release-technologie veranderd waterstof in een koffie-achtige poedervorm (KBH4) en vervolgens terug in elektriciteit via een eigen katalysator- en afgiftesysteem.

Het Electriq Release-systeem maakt gebruik van een gepatenteerde katalysator om waterstof uit de Electriq Fuel vrij te maken bij een temperatuur tussen de 50-80oC, na het mengen met water. Het dehydrogenation proces levert waterstof van brandstofcelkwaliteit en emissievrije elektriciteit op. Er blijft als restproduct KBO2 over en dat wil het bedrijf gaan hergebruiken om weer nieuwe waterstofpoeder mee te maken. Aan deze technologie heeft het bedrijf vier jaar gewerkt en twintig miljoen euro besteed.

Waterstofpoeder is niet nieuw. Het geheim van Electriq Global zit in de stof die ingezet wordt om van waterstof poeder te maken. Zij gebruikt daarvoor kalium waar eerdere proeven vooral kozen voor natrium. Hoewel kalium een lagere energiedichtheid heeft dan deze alternatieven, is het gemakkelijker in gebruik. Bovendien is het niet schaars en op veel plekken in de wereld te vinden.


Bron: Electriq Global

Categorieën: Bouwmachine

4 reacties

Jakob · 11 september 2022 op 20:55

Ja waar denk ik aan, als ik een beetje meedenk dan denk ik dat je van die poeder tabletten of theezakjes kunt maken, die je straks gewoon in de supermarkt kunt kopen. En dan O ik moet even een tablet of zakje bijvullen.

Frank Conijn · 12 september 2022 op 11:35

Er zal ongetwijfeld een toepassing zijn die daarom vraagt. Maar het zou leuk geweest zijn als de redactie die had vermeld.

Want koken en verwarmen kunnen we in de toekomst op waterstofgas uit de huidige aardgasleidingen doen, verlichting en apparatuur kunnen op ZWW-stroom draaien (dat heeft een veel groter rendement dan op waterstof) en voor autorijden is waterstofpoeder niet bepaald de handigste energiedrager.

  Jakob · 12 september 2022 op 13:24

  Ik weet nog niet goed hoe het poeder werkt. Maar ik vind dat batterijen ook geen handige energiedragers zijn. Ik zie toch wel enkele voordelen in poeder, ik denk dat je dan poeder kunt toevoegen naar je nodig hebt en geen grote bom met gas hebt, maar afwachten tot we meer van het poeder weten.

  Bas · 15 september 2022 op 10:21

  Omdat waterstof zo explosief is en makkelijk lekt, zou ik me veiliger voelen bij het gebruik van dit poeder dan een hoge druk tank.
  Het nadeel is dat je een afval product hebt wat opgehaald moet worden (of iets dergelijks) zodat het gerecycled kan worden. Maar dat recyclen raken we steeds meer aan gewend dus daar is wel een mouw aan te passen.
  Het is ook mooi dat op de plek waar je het waterstof released geen hoge hitte nodig hebt itt andere waterstof carriers.
  We gaan in de toekomst wel iets nodig hebben voor de windstille, koude winterdagen. Misschien in elk huis een paar dozen met pellets van dit poeder?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: