In de zomer van 2023 lanceert Renault drie waterstofversies van de populaire Master op de Nederlandse markt. De hybride waterstofmodellen van Renault hebben een bereik tussen de 250 en 400 kilometer.

In 2019 zou Renault al met bestelauto’s met waterstof range extender op de markt komen, maar deze prototypes zijn nooit op de commerciële markt verschenen. In 2021 richtte Renault samen met PlugPower HYVIA op voor het ontwikkelen van de lang verwachte waterstofbestelauto’s. Na tests met prototypes zijn de waterstofmodellen vanaf de zomer 2023 te koop bij de Nederlandse Renault dealers.

Bedrijfswagens worden zo intensief gebruikt, dat 100% elektrisch rijden soms geen optie is. De capaciteit van een batterij is nu eenmaal gelimiteerd of nemen teveel transportruimte in als de capaciteit uitgebreid wordt. Renault komt daarom met een bestelbus waarin de combinatie van een batterij en een waterstofbrandstofcel wordt toegepast, de zogenaamde range extender. Deze techniek passen wij ook toe op onze waterstofstep en -bakfiets.

Een range extender werkt als volgt. De brandstofcel zet waterstof om in elektriciteit en puur water. Die elektriciteit wordt gebruikt om de batterij op te laden als dat nodig is. De bestelbus rijdt dus elektrisch en uitstootvrij, en laadt onderweg de batterij op voor een groter rijbereik. Door groene waterstof te tanken op 700 bar rijdt de Master schoon en uitstootvrij.

In de zomer van 2023 zijn drie type’s van Renault Master Hydrogen verkrijgbaar in Nederland. De waterstofmodellen zijn:

  • De Master Van H2-TECH, met een laadvolume van 12 m3 en een actieradius van 400 km.
  • Master Chassis Cab H2-TECH, met 19 m3 laadvolume en een actieradius van ongeveer 250 km.
  • Master Citybus H2-TECH, met maximaal 15 zitplaatsen en met een bereik van circa 300 km.

Over de levertijd en verkoopprijs laat Renault nog niks los.


Bron: Renault

Categorieën: bestelbus

1 reactie

Spoed Koerier eindhoven · 13 augustus 2023 op 01:16

Je komt hier via een link waar ze aangeven dat voor een aantal ondernemers 300 kilometer bereik nou eenmaal niet genoeg is. Vervolgens komen ze met een range tussen de 250 tot 400 km. Zeg dan niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *