In oktober 2018 werd al aangekondigd dat Kawasaki een rijksbijdrage had ontvangen voor de bouw van een fabriek om waterstof van gasvorm vloeibaar te maken. Afgelopen week is gestart met de bouw en de oplevering zal in de halverwege 2020 zijn.

De nieuwe fabriek wordt in de Australische Latrobe Valley gebouwd (150 km ten oosten van Melbourne). Kawasaki leid het project en het zal halverwege 2020 opgeleverd worden. Dit gebeurt met een consortium van Japanse en Australische energie- en infrastructuurbedrijven. In samenwerking met de Victoriaanse, Australische en Japanse regering.

De waterstof wordt gemaakt van bruinkool uit de Latrobe Valley. De CO2 die in dit proces vrijkomt wordt opgeslagen in lege gasvelden onder de zeebodem. Het waterstofgas wordt daarna vloeibaar gemaakt door het te verlagen tot -253° C. De volume verminderd hierdoor tot ongeveer achthonderdste van dat in gasvormige toestand. Dit maakt massatransport veel efficiënter. De vloeibare waterstof wordt via zeetransport van Australië naar Japan vervoerd. De reisafstand is ongeveer 9.000 km.

Bron: Kawasaki en Australian mining


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: