Het Kumamoto Hospital van het Japanse Rode Kruis en Toyota beginnen in de zomer van 2021 met het testen van een mobiele medische eenheid met waterstof brandstofcel. Deze demonstratietests moeten laten zien hoe commerciële waterstofvoertuigen ingezet kunnen worden voor medische hulp bij onder andere natuurrampen.

De afgelopen jaren zijn noodweer en natuurrampen steeds vaker voorgekomen. In die situaties is vaak ook medische hulp nodig, terwijl lokale ziekenhuizen en hulpposten dan juist zonder stroom kunnen zitten. Daarom werken het Kumamoto Hospital van het Japanse Rode Kruis en Toyota sinds de zomer van 2020 samen aan een oplossing. Dat is een door waterstof aangedreven mobiele kliniek. Die is te gebruiken onder normale omstandigheden, maar ook eenvoudig in te zetten bij rampen. Ook is de mobiele kliniek inzetbaar als stroomleverancier.

De mobiele kliniek op waterstof is gebaseerd op de Coaster, een compact busmodel van 7,2 meter lang. De originele aandrijflijn is vervangen door het waterstofsysteem van de Mirai. Er is aan boord aanwezig een 114 kW brandstofcel en drie waterstoftanks met totaal 7,2 kg waterstof. Zo is de mobiele medische eenheid fluisterstil en emissievrij onderweg. Met verschillende 100 VAC-stopcontacten kan hij stroom leveren aan verschillende elektrische apparaten. Ook is er een DC-stroomtoevoersysteem met een maximaal vermogen van 9 kW en een capaciteit van 90 kWh. Het interieur is voorzien van airconditioning met HEPA-filter om infecties bij de patiënt te voorkomen.


Bron: Toyota

Categorieën: Vervoer

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: