Woensdagmiddag reed voor het eerst een waterstof trein op het Nederlandse spoor. Met deze trein wordt de komende weken een aantal testritten gereden tussen Groningen en Leeuwarden. De trein kan een duurzaam alternatief zijn voor de huidige dieseltreinen.

Met de testritten wordt praktijkervaring opgedaan met het rijden op groene waterstof. Dit is de eerste keer dat er in Nederland een trein op groene waterstof rijdt. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de trein de dienstregeling kan rijden, het brandstofverbruik en het tanken. De testritten staan ’s nachts gepland tussen 27 februari en 14 maart. Tijdens de testritten is er alleen testbemanning aan boord. De testen met deze trein worden gecoördineerd door DEKRA, één van ’s werelds grootste expertiseorganisaties op het gebied van testen, inspecteren en certificeren

Waterstof op het spoor

ProRail onderzoekt als mede-initiatiefnemer of de waterstoftrein een haalbaar alternatief is op weg naar een CO2-neutraal spoor vanaf 2050. Ook Arriva ondersteunt deze ambitie en wil in de praktijk onderzoeken of waterstof ook in het treinvervoer toegepast kan worden. De waterstoftrein is van het Franse bedrijf Alstom dat ook de TGV bouwt. Na Duitsland is Nederland het tweede land waar de trein op het spoor rijdt. Maar het Franse SNCF heeft inmiddels ook al een orden voor 15 waterstoftreinen geplaatst.

Slim en groen

De provincie Groningen, ProRail en Arriva hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland die rijden op spoor zonder bovenleiding, zero-emissie (zonder uitstoot) te laten rijden. Op deze trajecten worden momenteel nog dieseltreinen ingezet. De waterstoftrein is een mogelijkheid om dit te doen. Bovendien zijn deze zero-emissie-treinen stiller dan de huidige dieseltreinen. Slim en groen dus.

Te bezichtigen voor het publiek

Benieuwd geworden naar deze nieuwe trein op waterstof? Dan hebben we goed nieuws voor je! Op zaterdag 7 maart is de waterstoftrein namelijk voor iedereen te bekijken. De trein staat die dag tussen 12.00 – 16.00 uur op spoor 1a van station Groningen.Je vindt meer informatie in ons event overzicht.

Gezamenlijk project

De provincie Groningen (als opdrachtgever) voert deze testritten samen uit met ProRail (mede-initiatiefnemer en infrastructuur spoor), Arriva (vervoerder), Engie (leverancier groene waterstof en tankinstallatie) en Alstom (leverancier waterstoftrein) en DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).


Bron: Provincie Groningen
Video en Foto’s: © ProRail / Stefan Verkerk

Categorieën: Trein

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: