In Eindhoven hebben studenten een batterij ontwikkeld waarin uit ijzeren balletjes waterstof wordt gewonnen. Waterstof wordt vaak genoemd als sleutel voor de opslag van duurzame energie, maar kent ook nadelen. De studenten denken daar een oplossing voor te hebben gevonden.

Het volledige artikel verscheen in de Volkskrant:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/eindhovense-studenten-bouwen-batterij-op-basis-van-waterstof-is-dit-de-heilige-graal-van-de-energietransitie~bd737d25/

Omdat het een interessant artikel is, maar eigendom van Volkskrant, plaatsen we op onze website alleen een link naar het artikel.

Beter dan ammoniak?

Overigens vragen we ons wel af of het gebruik van ijzer inderdaad een goede keuze is voor het transport van waterstof. Zeker, het is wellicht even efficient als het gebruik van ammoniak, maar bij ammoniak kan evt het zeeschip zelf hier ook op varen. En waterstof in Nederland wordt op grote schaal gebruikt om ammoniak van te maken. Wanneer dit ook als transportmiddel wordt gebruikt, kan deze stap in Nederland worden overgeslagen.

Bovendien moet er eerst ijzer gemaakt worden uit ijzererts, dat wellicht ook weer moet worden aangevoerd uit weer andere landen. We zouden daarom graag de onderliggende berekeningen zien, voordat we hierover enthousiast worden.


Foto © Arno van den Tillaart from Eindhoven, Netherlands

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *