Tussen december 2019 en juli 2020 was er in de regio Arnhem een stimuleringspakket voor de aanschaf van waterstof personenauto’s. Mede door het project H2-Drive zijn er 70 extra waterstofauto’s gaan rijden in de regio.

Project

Gemeente Arnhem en provincie Gelderland zijn in december 2019 het initiatief gestart voor het promoten van waterstof personenauto’s. De inzet van H2-auto’s draagt bij aan minder CO2-uitstoot en een schonere lucht. Het project kreeg de naam H2-drive en werd onder penvoering van Kiemt uitgevoerd. Met een aantrekkelijk H2-stimuleringspakket moesten mensen overtuigd worden om de overstap te maken naar H2-auto. Het pakket bestond onder andere uit 50% korting op tanken en een introductietraining waterstofauto.

Resultaat

Het doel van 90 ‘extra’ waterstofauto’s in de regio Arnhem is niet behaald, want de teller is blijven steken op 70 auto’s. In het eindrapport wordt aangeven dat de achterblijvende verkoop gevolg is van COVID-19. De verkoop van nieuwe auto’s, dus ook van waterstofauto’s, liep hierdoor sterk terug bij zowel consumenten als bedrijven. Daarnaast werkte het tankstation niet naar behoren, waardoor potentiële rijders afhaakte. Bij het tanken kan slechts 60% volgetankt worden. De pomphouder verwacht dit euvel in het najaar 2020 op te lossen.

Financiering

De provincie Gelderland en gemeente Arnhem hebben gezamenlijk
€ 975.000 beschikbaar gesteld voor het stimuleren van waterstofmobiliteit in de regio. Het pakket heeft een looptijd van 5 jaar. Grofweg 55% van financiering wordt besteed aan het ontzorgingspakket en korting op tanken. De andere 45% is voor backoffice activiteiten zoals o.a. promotie en projectleiding.

Landelijk aantal H2-auto’s

Dit project is nog niet één op één terug te zien de cijfers van de RVO, omdat sommige deelnemers al rond december de auto hadden gekocht of de auto nog afgeleverd moet worden. Per juni 2020 rijden er 265 waterstofauto’s in Nederland. Dat is een stijging van 23% (50 stuks) ten opzichte van eind 2019.


Bron: H2-Drive

Categorieën: AutoBeleid

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: