De eerste groene waterstoffabriek in Nieuw-Zeeland is in gebruik genomen. De groene waterstofcentrale Halcyon Power wordt aangedreven door geothermische energie van de nabijgelegen geothermische energiecentrale Mokai.

De groene waterstoffabriek, in de buurt van Taupō is sinds 2018 in ontwikkeling. In 2020 is begonnen met de bouw en er zal naar verwachting in januari 2022 begonnen worden met grootschalige productie. De waterstoffabriek van 1,5 MW zal in het eerste jaar ongeveer 180 ton groene waterstof produceren. Het lange termijndoel is dat de fabriek bijdraagt aan de complete waterstoftoeleveringsketen. Dit omvat zowel transport, opslag als tanken.

Uniek aan dit project is dat voor de productie van de waterstof gebruik gemaakt wordt van elektriciteit die wordt opgewekt door de nabijgelegen geothermische energiecentrale Mokai. De Halcyon Power is een 50/50 joint venture van Tuaropaki Trust en het in Japan gevestigde Obayashi Corporation.

“De toekomst van groene waterstof – geproduceerd met hernieuwbare elektriciteit – is niet alleen als vervanging voor fossiele brandstoffen in de transportsector, maar ook om waterstof te vervangen die wordt gebruikt in industriële processen en geproduceerd met behulp van aardgas of steenkool.”

Steve Murray, chief executive officer bij Tūaropaki

Bron: Scoop Media

Categorieën: Energiecentrale

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: