Op de Energiecampus Leeuwarden start een pilot voor ‘het energiesysteem van de toekomst’. Er wordt onderzocht of elektriciteitsnet efficiënter gebruikt kan worden met de inzet van accu’s en waterstof.
Energiesysteem
D4, netbeheerders Gasunie en Liander, Provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden zien in de Energiecampus Leeuwarden een innovatieve pilot locatie voor het ‘energiesysteem van de toekomst’. De betrokken partijen gaan onderzoeken of het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt kan worden door tijdens piekproductie van zonnestroom de energie in accu’s op te slaan, om te zetten in waterstof en warmte op te slaan. Daarnaast wordt onderzocht of het zonnestroomaanbod gekoppeld kan worden aan de elektriciteitsvraag: een lokale energiemarkt.
Koppeling vraag en aanbod
Rond Leeuwarden zit het elektriciteitsnet overvol door het groeiend aantal nieuwe zonnevelden. Een innovatieve en slimme koppeling tussen het elektriciteitsnet en de Energiecampus zou op termijn oplossingen kunnen bieden. Het slimme energienet koppelt warmte-, gas-, waterstof- en elektriciteitsvraag en -aanbod met elkaar. Zo kan een efficiënt energiesysteem ontstaan, waar pieken tussen de energiedragers worden gebalanceerd.
In de praktijk
De lokale energiemarkt koppelt de elektriciteitsvraag in de omgeving aan het zonnestroom aanbod. Bedrijven en omwonenden kunnen dan apparaten aanzetten of energie opslaan als de energieprijs laag is en weer uitzetten als deze hoog is. De zonne-energieproducent krijgt een hogere elektriciteitsprijs, de consument betaalt een lagere prijs en Liander haar elektriciteitsnet wordt ontlast. De lokale energiemarkt biedt ook kansen voor rendabel gebruik en productie van waterstof in Leeuwarden.
Bron: D4
1 reactie
Betsy de Keizer · 9 november 2020 op 12:50
Een zeer interessante pilot die ik graag en met veel interesse zal volgen.