Het Duitse Enapter AG breidt zijn productportfolio uit met de AEM Flex 120″ elektrolyser. De AEM Flex 120 beschikt over maximaal 50 AEM Stack-kernmodules en produceert ongeveer 53 kg waterstof per dag.

De nieuwe AEM (Anion exchange membrane) elektrolyser van Enapter dekt het gat in de productportfolio tussen Enapter’s AEM Electrolyser EL 4 (1 kg per dag) en zijn megawattschaal AEM Multicore (450 kg per dag). Met de nieuwe tussenvariant hebben klanten de mogelijkheid om de waterstofproductie te kiezen die zij nodig hebben in de bandbreedte van 70 kW tot 120 kW. Hierbij is het mogelijk om later de productiecapaciteit uit te breiden. Hiermee wordt overdimensionering voorkomen, waardoor het systeem prijstechnisch interessanter kan zijn.

“De AEM Flex 120 is een uitstekende aanvulling op ons bestaande productportfolio. Het is een op zichzelf staand en kant-en-klaar product waarmee industriële bedrijven en energieontwikkelaars snel kunnen beginnen met de productie van groene waterstof. Dankzij zijn flexibiliteit kan de AEM Flex 120 worden aangepast aan de individuele behoeften van de klant en kan zo in bijna alle sectoren worden gebruikt.”

Sebastian-Justus Schmidt, CEO van Enapter
Product specificaties

De AEM Flex is in een frame gemonteerd en hierdoor eenvoudig en snel te integreren in een klantomgeving. Met behulp van de energiebeheersoftware van Enapter kan waterstofproductie, -opslag en -transmissie automatisch en op afstand worden gepland, gecontroleerd en bewaakt. Dit zorgt voor een efficiënt gebruik van beschikbare energie, een betrouwbare waterstofvoorziening en minimaal onderhoud.

Productiesnelheid 25 Nm³/h | 53,9 kg/24u
Zuiverheid van waterstof99,95% (of 99,999% met optionele droger)
Uitlaatdruktot 35 bar
Afmetingen van de moduleL: 3,2 × B: 2,5 × H: 3 m
Gewicht van de module (zonder water)3.700 kg
* Volledige product specificatie staat hier.
Early adopter Duitse baksteenproducent

ABC-Klinker is de eerste klant voor de AEM Flex 120. Zij zijn één van de vele bedrijven die aardgas gebruiken voor “proceswarmte” in productieovens. Ze zullen hun activiteiten koolstofvrij maken door groene waterstof in hun ovengasmix te mengen en zullen geleidelijk evolueren naar 100% gebruik van groene waterstof.


Bron: Enapter

Categorieën: Elektrolyse

1 reactie

T. Verhaar · 1 oktober 2023 op 13:05

De AEM flex 120 is dus ook te plaatsen bij een windmolen ? Is het afschakelen van windmolens als er teveel groene stroom geproduceerd wordt dus niet meer nodig. Kunnen openbaar vervoer en de agrarische wereld gebruik van maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *