Ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken kunnen in 2019 weer rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bedrijven die investeren in technieken die op de Energielijst staat kunnen tot 45 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Het budget voor de EIA in 2019 bedraagt 147 miljoen euro. Een grote wijziging dit jaar op de Energielijst betreft de toevoeging van een geheel nieuw hoofdstuk gericht op energietransitie. Binnen dit hoofdstuk moedigt de rijksoverheid elektrificatie en het gebruik van waterstof aan.

Meer waterstof

Bijvoorbeeld het lokaal produceren van waterstof door elektrolyse, waarna het waterstof wordt bijgemengd met aardgas. Dit zal de vermindering van het gebruik van aardgas ondersteunen. Daarnaast stimuleert de EIA de afvang en de opslag van CO2.

Isolatie procesinstallaties

Nieuw binnen de EIA is isolatie voor bestaande procesinstallaties in de industrie. Dit is opgenomen, omdat in de industrie op dit gebied nog veel energiebesparing is te bereiken. Ook is er vanaf 2019 een focus op de opslag van duurzaam geproduceerde warmte en elektriciteit. En er is een nieuwe code voor het bevorderen van systeemintegratie op het net.

Zo is er een nieuwe techniek opgenomen welke automatisch productie-installaties van fabrieken aan of uit zet om het schommelende energie-aanbod van duurzame energie op het net te balanceren.

Warmtepompen

Een andere opvallende wijziging voor de gebouwde omgeving is de aparte opname van warmtepompen waarbij gebruik wordt gemaakt van een halogeenvrij koudemiddel. Technieken die niet op de Energielijst staan, kunnen onder een generieke code alsnog worden aangemeld voor de EIA. De techniek wordt dan onder andere getoetst op energiebesparing.


Bron: RVO


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *