Neste Corporation, Gasgrid Finland, Helen en Vantaan Energia hebben hun krachten gebundeld en zijn begonnen met een verkennend onderzoek over de ontwikkeling van een industriële waterstofvallei in de Uusimaa-regio in Finland.

De industriële hydrogen valley moet infrastructuur, opslag en transport van hernieuwbare waterstof combineren, ten dienste van zowel producenten als consumenten van waterstof. In de nationale resolutie over waterstof die door de Finse regering is goedgekeurd (februari 2023), is samenwerking tussen bedrijven cruciaal voor de groei van de waterstofeconomie in Finland. De ambitie van Finland is om 10% van de benodigde hernieuwbare waterstof in 2030 in de Europese Unie te produceren.

Om de Finse waterstofeconomie concurrerend te laten zijn in een mondiale context, zijn kostenefficiënte oplossingen voor waterstoftransmissie en -opslag nodig. De haalbaarheid van verschillende opties voor waterstoftransmissie en -opslag zal worden geëvalueerd als de eerste stappen naar de ontwikkeling van een goed functionerende waterstofmarkt.

“Vandaag is Neste de grootste waterstofgebruiker in Finland. We hebben hernieuwbare waterstof nodig om onze klimaatverbintenissen na te komen. Het opbouwen van zowel de energie-infrastructuur als de waterstofopslag- en transportinfrastructuur zijn belangrijke factoren voor de ontwikkeling van de waterstofeconomie”.

Outi Ervasti, Vice President, Renewable Hydrogen bij Neste

In de samenwerking zal Gasgrid zich focussen op het ontwikkelen van een waterstofpijpleiding voor transport van de duurzame waterstof van producent naar de gebruikers. De hoofdtaak van Helen zal zich richten op grootschallige waterstofproductie in o.a. Helen’s Vuosaari-energiecentrale in Helsinki. Daarnaast bestudeert het ook de mogelijkheid van koolstofafvang, -gebruik en -opslag in de nieuwe Vuosaari-bio-energieverwarmingsinstallatie. Vantaan Energia zal zich in dit project o.a. richten op de mogelijkheid van het gebruik van de restwarmte voor het stadsverwarmingsnetwerk de Uusimaa-regio.


Bron: Nestle


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *