De Europese Commissie maakte gisteren bekend welke projecten er een bijdrage uit het Europese Innovatiefonds ontvangen. In totaal investeert de EU 1,8 miljard euro in 17 grootschalige innovatieve cleantechprojecten. In deze derde ronden hebben drie Nederlandse projecten van Shell, RWE en Air Liquide een toekenning uit het Innovatiefonds ontvangen.
De Europese Commissie kent 1,8 miljard euro aan EU-subsidies toe aan 17 grote innovatieve projecten voor schone technologie in: Nederland, Bulgarije, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Noorwegen, Polen en Zweden. Subsidies zullen worden verstrekt uit het Innovatiefonds om baanbrekende technologieën op de markt te brengen in energie-intensieve industrieën, waterstof, hernieuwbare energie, infrastructuur voor koolstofafvang en -opslag en de productie van belangrijke componenten voor energieopslag en hernieuwbare energiebronnen. Samen hebben ze het potentieel om 136 miljoen ton CO2 te besparen in de eerste 10 jaar van ingebruikname. De Nederlandse projecten Holland Hydrogen I, FUREC en ELYgator krijgen steun uit het Innovatiefonds.
“De subsidies van vandaag ondersteunen innovatieve bedrijven in heel Europa bij de ontwikkeling van de geavanceerde technologieën die we nodig hebben om de groene transitie te stimuleren. Het Innovatiefonds is een belangrijk instrument om innovaties op het gebied van hernieuwbare waterstof en andere oplossingen voor de Europese industrie op te schalen. In vergelijking met de eerste uitbetalingsronde zijn de beschikbare middelen met 60% gestegen, waardoor we het aantal ondersteunde projecten hebben kunnen verdubbelen. Dit is een grote stimulans voor het koolstofvrij maken van de energie-intensieve industrie in de Europese Unie.”
Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter
Project Holland Hydrogen I
Op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven gaat Shell groene waterstof produceren, distribueren en gebruiken. De groene waterstoffabriek krijgt een 200 MW elektrolyser die wordt gevoed door offshore-windenergie. De fabriek produceert 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag.
Project FUREC (Fuse Reuse Recycle)
RWE gaat in Limburg niet-recyclebaar gemeentelijk afval gebruiken om waterstof te maken. Ze ontwerpen hiervoor een installatie die restafval verwerkt en voornamelijk omzet naar groene en circulaire waterstof. Deze waterstof zal ingezet worden bij chemiefabrieken op industrieterrein Chemelot, zodat zij minder aardgas gebruiken en er dus minder CO2-uitstoten.
Project ELYgator
In Terneuzen wordt door Air Liquide een flexibele grootschalige 200MW elektrolyser gebouwd. Deze installatie moet op efficiënte wijze wind- en zonne-energie gaan omzetten in verschillende hernieuwbare producten. Naast waterstof worden er in het elektrolyse-proces ook zuurstof en warmte gegenereerd. Air Liquide kan deze zuurstof via bestaande infrastructuur leveren aan de lokale industrie, maar mogelijk ook de warmte aan huishoudens via een verwarmingsnet.
Bron: Europese Commissie
0 reacties