Bij Shell’s Energy and Chemicals Park Rheinland (Keulen) wordt vanaf afgelopen vrijdag groene waterstof geproduceerd met een PEM waterstofelektrolyser. De elektrolyser heeft bij de opstart een capaciteit van 10 megawatt.

Het REFHYNE-project is in 2019 gestart met de bouw van een 10 MW PEM elektrolyser om schone raffinaderijwaterstof te produceren. De fabriek is nu operationeel en het is de eerste die deze technologie op zo’n grote schaal in een raffinaderij gebruikt. De elektrolyser werd vervaardigd door ITG power uit Sheffield (UK). Er zijn plannen om de capaciteit van de elektrolyser uit te breiden van 10 MW naar 100 MW op het rheinlandterrein. Op dezelfde locatie wil Shell in de toekomst ook duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) produceren uit hernieuwbare energie en biomassa. Daarnaast is er een plan voor het ontwikkelen van een fabriek voor vloeibaar hernieuwbaar aardgas (bio-LNG).

De Rheinland-elektrolyser zal hernieuwbare elektriciteit gebruiken om tot 1.300 ton groene waterstof per jaar te produceren. Dit zal in eerste instantie worden gebruikt om brandstoffen met een lagere koolstofintensiteit te produceren. De groene waterstof zal ook worden gebruikt om andere industrieën koolstofvrij te maken.

“We zijn een waterstofregio. Met de ingebruikname van de grootste PEM elektrolysefabriek in Europa breiden we onze leidende rol op dit gebied verder uit. We leggen daarom de basis voor een moderne en groene industrie, met hoogopgeleide banen. Vandaag de dag komt 30% van de Duitse vraag naar waterstof al uit de Noordrijn-Westfalense industrie.”

Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen

Het Europese consortium dat het project ondersteunt bestaat uit Shell, ITG Power, onderzoeksorganisatie SINTEF, consultants Sphera en Element Energy. Het project wordt gefinancierd door de Joint Undertaking Fuel Cells and Hydrogen (FCH JU) van de Europese Commissie.


Bron: Refhyne

Categorieën: Elektrolyse

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: