Afgelopen donderdag heeft de Europese Commissie nieuwe plannen gepresenteerd om investeringen in duurzame waterstofproductie te stimuleren en te ondersteunen via een Europese Waterstofbank (EHB). Dit initiatief moet de productie van groene waterstof in de EU een kickstart geven om te voorkomen dat andere werelddelen straks de leiding nemen.
Sneller dan verwacht kwam de Europese Commissie deze week met informatie over een op te richten waterstofbank (EHB). EHB niet te verwarren met de European Hydrogen Backbone. Dat project is er namelijk op gericht om een dekkend waterstofleidingwerk in Europa te realiseren. De waterstofbank gaat er juist voor zorgen dat er financiële ondersteuning komt voor de productie van groene waterstof dat getransporteerd kan worden door de backbone. De EHB gaat de kostenkloof tussen hernieuwbare waterstof en fossiele brandstoffen doorbreken en moet in 2023 operationeel zijn.
“De Europese Unie is een krachtpatser op het gebied van onderzoek en innovatie, en dat willen we graag zo houden! Hernieuwbare waterstof zal ook een belangrijke rol spelen in de overgang van de EU naar klimaatneutraliteit tegen 2050. De Europese Waterstofbank zal een volledige waterstofwaardeketen in de EU opzetten, naast de Net-Zero Industry Act.”
Kadri Simson, commissaris voor Energie
Eerste veiling Innovatiefonds
De EHB gaat een veilingsysteem opzetten waarbij de waterstofproducenten een vaste prijsbetaling per kg geproduceerde waterstof ontvangen voor een periode van maximaal 10 jaar. De eerste proefveilingen worden momenteel ontworpen en zullen in het najaar van 2023 worden gelanceerd. De proef wordt ondersteund door 800 miljoen euro uit het Innovatiefonds. De sector reageert overwegend positief op het initiatief, maar vindt de bedragen die Brussel wil uittrekken wel aan de magere kant.
Bron: Europese Commissie
0 reacties