De provincie Groningen heeft zich kandidaat gesteld voor de Europese waterstofbank. De Groningse commissaris van de Koning René Paas heeft dat dinsdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst over Noord-Nederland in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

De Europese Commissie kondigde in maart dit jaar haar plannen voor een Europese Waterstofbank aan. Deze bank wordt in het leven geroepen om duurzame waterstofproductie te stimuleren en te investeren in de overgang van fossiele brandstoffen naar groene waterstof. Hiervoor is 800 miljoen euro in het Innovatiefonds vrijgemaakt.

De provincie geeft aan dat ze al veel ervaring heeft met aardgasdistributie en gashandel. Daarnaast zijn ze al enkele jaren actief met waterstofprojecten. Noord-Nederland heeft een aantal jaren gelden als eerst regio in Europa een ‘Hydrogen Valley’ subsidie ontvangen. Onder projectnaam “HEAVENN” wordt er in een meerjarig EU-programma gewerkt aan de ontwikkeling van een volledig functionerende groene waterstofketen in Noord-Nederland. Deze voorsprong willen ze gebruiken om zich kandidaat te stellen een Europese Waterstofbank in Groningen.

“Waterstof heeft de toekomst. Het is goed om te zien dat de Europese Commissie dat in de vorm van een waterstofbank erkent, en hiermee investeringen wil doen om de transitie te versnellen. Wat ons betreft is daar maar één logische plek voor: Noord-Nederland.”

René Paas, commissaris van de Koning in Groningen

Groningen is niet de enige regio die de waterstofbank wil. Eerder heeft de provincie Limburg zich al kandidaat gesteld. Zij vinden het ook een logische keuze om voor Limburg te kiezen wegens met industriecluster Chemelot en de geografische ligging in het hart van Europa. Ongetwijfeld zijn er meer steden of regio’s die zich de komende tijd in Brussel gaan melden voor de huisvesting van deze nieuw op te richten bank in Europa. Wij zijn benieuwd welke stad de eer krijgt.

Categorieën: Waterstof

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *