Op 23 november lanceerde de Europese Commissie de eerste veiling van de Europese Waterstofbank ter ondersteuning van de productie van hernieuwbare waterstof in Europa. Producenten van hernieuwbare waterstof kunnen meedingen naar steun in de vorm van een vaste premie per kilogram geproduceerde waterstof. De premie is bedoeld om de kloof te overbruggen tussen de productieprijs en de prijs die consumenten momenteel bereid zijn te betalen.

De Europese waterstofbank is een aanvulling op andere beleidsinstrumenten om een markt voor hernieuwbare waterstof op te bouwen, investeringen in de productiecapaciteit te stimuleren en de productie op te schalen. Producenten van hernieuwbare waterstof kunnen nu via het Innovatiefonds een bod uitbrengen (tot maximum van € 4,50 per kg) op financieringssteun uit de inkomsten uit de emissiehandel, die zal worden verstrekt in de vorm van een vaste premie per kilogram waterstof voor maximaal 10 jaar.

De veiling, die bedoeld is om de kostenkloof tussen de productieprijs en de prijzen die consumenten bereid zijn te betalen, te overbruggen, zal hopelijk de doelstellingen van de Commissie om een markt voor hernieuwbare waterstof tot stand te brengen, ondersteunen en tegelijkertijd investeringen stimuleren en de productie opschalen. Er is voor 800 miljoen subsidie uit het Innovatiefonds beschikbaar.

“De lancering van vandaag gaat over het verbinden van vraag en aanbod van hernieuwbare waterstof. Het gaat om het creëren van transparantie over prijspunten, wat zal helpen om een Europese waterstofmarkt op gang te brengen. De Europese waterstofbank is een geweldige kans om de transitie van de Europese industrie naar netto nul te ondersteunen.”

Maroš Šefčovič, Executive Vice-President for European Green deal, Interinstitutional Relations and Foresight

Bieders hebben tot 8 februari 2024 de tijd om een aanvraag in te dienen. Biedingen tot de € 4,50 worden gerangschikt van de laagste naar de hoogste biedprijs. In die volgorde worden aanvragen goedgekeurd totdat het veilingbudget is uitgeput. De geselecteerde projecten ontvangen de toegekende subsidie bovenop de marktinkomsten die ze genereren uit de verkoop van waterstof, gedurende maximaal 10 jaar. Zodra projecten hun subsidieovereenkomsten hebben ondertekend, moeten ze binnen vijf jaar beginnen met de productie van hernieuwbare waterstof.


Bron: European Commission

Categorieën: Subsidie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *