Hieronder vind je onze agenda met alle komende waterstof events in Nederland en België.

Wil je een event laten toevoegen? Neem dan contact met ons op.jun
30
di
Webinar ‘Hoe bouwen we de Hydrogreen Valley?’ @ Webinar
jun 30 @ 11:00 – 12:00
Webinar 'Hoe bouwen we de Hydrogreen Valley?' @ Webinar

De aanlanding van grootschalige groene elektriciteit in Delfzijl triggert de industrie om waterstof te produceren, als molecuul voor de industrie en als energiedrager. Wat betekent deze gamechange voor Groningen Seaports, het chemiepark, de noordelijke economie en ons human capital? Wat betekent dat voor de ontwikkeling van jonge professionals en de arbeidsmarkt. Welk belang dient deze ontwikkeling voor Nederland en Europa? Hoe kan Noord-Nederland daarin een leidende rol gaan spelen en daarmee haar eigen economie versterken? Hoe draagt dit bij aan de ontwikkeling van de Hydrogreen Valley en wat betekent dat voor Nederland?

De tafelgenoten van deze eerste Talk zijn:

 • Cas König (Groningen Seaports)
 • Jorg Gigler (Topsector Energie)
 • Jan-jaap Aué (Directeur EnTranCe – Center of Expertise Energy)
 • Patrick Cnubben (Programmamanager New Energy Coalition)

Tafelheer

 • Marcel Koenis
jul
1
wo
Launching event Alpha Waterstof-fiets @ IPKW, HAN H2Lab
jul 1 @ 14:00 – 15:00
Launching event Alpha Waterstof-fiets @ IPKW, HAN H2Lab | Arnhem | Gelderland | Nederland

Op 1 juli aanstaande is het dan eindelijk zo ver: de Alpha waterstof-fiets van het Franse bedrijf Pragma Mobility wordt officieel in Nederland geïntroduceerd. U bent van harte welkom bij dit evenement.

Aanmelden is verplicht. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: info@divago-consulting.com

 

jul
2
do
Webinar waterstof agrosector @ Webinar
jul 2 @ 13:00 – 15:00
Webinar waterstof agrosector @ Webinar

In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselzekerheid (LNV), organiseert RVO een interactief webinar over de kansen en uitdagingen voor productie en toepassing van groene waterstof in de agrarische sector. U kunt tijdens de webinar deelnemen aan een live enquête en vragen stellen via de chat. Deelname is mogelijk via de link onderaan dit bericht.

Programma 
 • Welkom door Monique Remmers, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
 • Inleiding “Het perspectief van waterstof in de energietransitie van de landbouw” door Andries Visser, Wageningen University & Research
 • Presentaties en paneldiscussie met:
  • Dirk de Lugt, Branche Organisatie Akkerbouw
  • Nico van Ruiten, Greenport West-Holland
  • Jacob Jan Dogterom, Dogterom Flowerbulbs
  • Arie en Pieter van den Hoek, Akkerbouwbedrijf Van den Hoek
  • Frank Turksma, Tieluk (waterstofgenerator)
  • Paul van Ham, H2Trac (tractor op waterstof)
  • Johan Stortelder, Alliander
  • Han Feenstra, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)
  • Monique Remmers, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
  • Leo Oprel, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
  • Dirk Schaap, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)
  • Andries Visser, Wageningen University & Research
Online Flexlezing: waterstof door Oscar Kraan @ Webinar
jul 2 @ 16:00 – 17:00
Online Flexlezing: waterstof door Oscar Kraan @ Webinar

Event alleen voor leden van Geovusie

De afgelopen tien jaar hebben verschillende ontwikkelingen in de energiesector verschillende analisten en bedrijven verrast. De schaliegasrevolutie in de VS, de plotselinge verandering in de maatschappelijke steun voor kernenergie in Duitsland of Groningengas in Nederland zijn enkele voorbeelden van relatief recente jaren. De commercialisering van zon en wind is een ander voorbeeld dat het mogelijk maakt om de sectoren die relatief gemakkelijk te elektrificeren zijn, koolstofvrij te maken.
Het is nu de vraag of (hernieuwbare) waterstof de komende jaren een vergelijkbaar ontwikkelingstraject kan volgen, waardoor de moeilijker te bestrijden sectoren koolstofarm worden. Momenteel zien we een duidelijke versnelling van de activiteit in waterstof en het lijkt erop dat de randvoorwaarden worden gesteld voor verdere schaalvergroting. Nu rest ons dus de vraag.

Wordt waterstof de verrassing van de jaren ’20?
En zo ja, waar heeft het de grootste impact?

In deze lezing zal ik de ontwikkeling van waterstof in een historische context plaatsen, de kenmerken van deze veelzijdige energiedrager uitleggen en een perspectief geven op de toepassing ervan in de komende jaren

jul
7
di
Proefrittendag met waterstofauto’s @ Automotive Campus
jul 7 @ 10:00 – 17:00
Proefrittendag met waterstofauto’s @ Automotive Campus | Helmond | Noord-Brabant | Nederland

Op 7 juli organiseert E-xpeditie.nl samen met Automotive Campus Helmond wederom een proefrittendag met waterstofauto’s. Naast ondernemers en fleet managers ontvangen ze deze keer ook graag bestuurders en beleidsmedewerkers. Belangstellenden kunnen een uur lang waterstofauto- expert Arjan de Putter bestoken met vragen. De proefritten zijn coronaproof en uitsluitend op afspraak.

De testrit begint met een tankinstructie bij het waterstoftankstation van WaterstofNet. Aansluitend maken ze een testrit over een opgezette route. Voor belangstellenden staan twee auto’s klaar: een Toyota Mirai en een Hyundai Nexo. Het zijn totaal verschillende auto’s met een totaal verschillende beleving. Beide auto’s hebben gemeen dat ze fluisterstil rijden, een grote actieradius hebben (500 respectievelijk 600 kilometer) en dat ze in drie minuten zijn volgetankt.

Geen auto’s verkopen maar informatieverstrekking

De proefrittendag is bewust geen poging om auto’s te verkopen. De Putter: “Natuurlijk is het mooi als mensen echt de overstap willen maken naar rijden op waterstof, maar wij verwijzen ze dan door naar de aanbieders. Deze dag is echt bedoeld om mensen te informeren en rijden op waterstof te laten ervaren.”

Waarom ondernemers?

De lage bijtelling (8% voor wie een nieuwe besteld) over de volledige cataloguswaarde maakt ze fiscaal aantrekkelijk. Waterstofauto’s zijn gewoon kostbaar, ook jong gebruikt. Maar met rijden op waterstof kun je je zakelijk ook onderscheiden. “de afweging om voor rijden op waterstof te kiezen is een complexe”, stelt De Putter. “Voor innovaties moet je als eerste ondernemers bij betrekken: zij zijn gewend om moeilijke afwegingen te maken én zijn in staat om knopen door te hakken.”

Coronaproof

De proefrittendag wordt coronaproof georganiseerd: de proefritten gaan uitsluitend op afspraak en voor iedereen is maximaal één uur beschikbaar. Bij elke wissel wordt de auto schoon gemaakt. En het gesprek gaat uiteraard op anderhalve meter afstand.

jul
10
vr
Webinar: Komen we ‘grijs’ of ‘groen’ uit de coronacrisis? @ Webinar
jul 10 @ 14:00 – 16:00
Webinar: Komen we ‘grijs’ of ‘groen’ uit de coronacrisis? @ Webinar

Centraal staat de vraag hoe we na de coronacrisis kunnen doorpakken met de vergroening van onze energievoorziening en de rol die emissie-vrije waterstof hierin kan spelen.

De volgende sprekers hebben hun bijdrage bevestigd:

 • Coby van der Linde – Directeur Clingendael International Energy Programme, Professor Geopolitics and Energy Management, University of Groningen; lid van de RLi.
 • Els de Wit – Ministerie IenW, Programmacoördinator slimme en duurzame mobiliteit, Directie Internationaal: een update van het Klimaatakkoord en H2 voor de mobiliteit.
 • Rogier Blokdijk – International Business Development Manager, FME, spreekt over de kansen voor de Nederlandse (maak)industrie.
 • Bart Biebuyck – Executive Director FCH-JU, over de laatste ontwikkelingen en bijbehorende programma’s in Brussel.
 • Moderator Remco de Boer
sep
10
do
Hydrogreeen bijeenkomst bij ENGIE @ Eemscentrale
sep 10 @ 10:00 – 13:00
Hydrogreeen bijeenkomst bij ENGIE @ Eemscentrale

Donderdag 10 september willen wij, in samenwerking met ENGIE, de bijeenkomst in de Eemscentrale laten plaatsvinden. 

Nadere informatie volgt nog.

sep
11
vr
Innovatief Congrestival: The Future of Us @ Industriepark Kleefse Waard
sep 11 @ 13:30 – 20:00
Innovatief Congrestival: The Future of Us @ Industriepark Kleefse Waard | Arnhem | Gelderland | Nederland

The Future of Us is een congres / Festival over innovatie. Het innovatiefste evenement van Oost-Nederland met de inhoud van een congres en de energie van een festival

Kom ook en stap in onze tijdmachine. Terug in de tijd gaan we zeker niet, we kijken vooruit. Hoe ziet onze toekomst eruit? Onze economie draait op volle toeren, alles is circulair, energie wordt duurzaam opgewekt en innovaties reiken tot in de hemel. Wat zeg ik? Innovaties reiken veel verder, tot in het heelal.

Nee, dit zijn geen zweverige voorspellingen, hallucinaties of glazen bollen: in Oost-Nederland werkt de maakindustrie keihard aan deze zonnige toekomst. Dit is het moment om te ervaren waartoe we al in staat zijn en om mee te dromen.

Visionairs, uitvinders, waarmakers, politici, ondernemers, wetenschappers, studenten, start-ups en jij vinden elkaar op dit festival. Vraag en aanbod koppelen we aan elkaar, innovaties krijgen een podium en verhalen krijgen luisteraars.

sep
15
di
Cursus waterstof voor professionals @ Wordt nader bekend gemaakt
sep 15 @ 09:00 – 17:00
Cursus waterstof voor professionals @ Wordt nader bekend gemaakt

Deze cursus geeft inzicht in de eigenschappen, mogelijkheden en beperkingen van waterstof als koolstofvrije energiedrager. Je leert welke stappen er zijn bij het produceren en gebruiken van waterstof en welke toepassingen er zijn.

De energietransitie vraagt veel disciplines met oplossingen te komen voor vraagstukken waar decennia lang werd ingezet op koolstofhoudende energiedragers. In deze breed georiënteerde instap in de waterstofwereld komen veel toepassingen aan bod: de energiesector (o.a. verwarming van woningen),  openbaar vervoer, automotive en de industrie.

De stappen in het proces van productie, opslag en transport komen aan de orde. Door het bespreken van de nieuwste ontwikkelingen in de markt krijg je veel informatie over het succesvol en innovatief toepassen van waterstof. Dit maakt de materie zeer inzichtelijk.

Wat gaat waterstof betekenen voor jouw sector?

Leer van experts in het vakgebied, werkzaam bij TU Delft en het (inter)nationale bedrijfsleven, de basis voor een uitstekende start in jouw professionele omgeving: welke rol speelt waterstof in het energiesysteem en waarom kies je voor waterstof.

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • De rol van waterstof in het energiesysteem
 • Relevante fysische eigenschappen en rekenvoorbeelden
 • Opslag en transport
 • Toepassingsvoorbeelden kracht, licht en warmte
 • Brandstofcellen, werking en toepassing
 • Opwekking: reforming, elektrolyse, zuivering
 • Toepassing: fieldlab lokale opwekking elektrolyse, opslag en tankstation
Bedoeld voor

Professionals uit de energiesector, bij de overheid, bedrijven of instellingen zoals netbeheerders, energiebedrijven, gemeentes, provincies, woningcorporaties, architecten en stedebouwkundigen, openbaar vervoer, automotive en industriële bedrijven.

sep
16
wo
Cursus waterstof voor professionals @ Wordt nader bekend gemaakt
sep 16 @ 09:00 – 17:00
Cursus waterstof voor professionals @ Wordt nader bekend gemaakt

Deze cursus geeft inzicht in de eigenschappen, mogelijkheden en beperkingen van waterstof als koolstofvrije energiedrager. Je leert welke stappen er zijn bij het produceren en gebruiken van waterstof en welke toepassingen er zijn.

De energietransitie vraagt veel disciplines met oplossingen te komen voor vraagstukken waar decennia lang werd ingezet op koolstofhoudende energiedragers. In deze breed georiënteerde instap in de waterstofwereld komen veel toepassingen aan bod: de energiesector (o.a. verwarming van woningen),  openbaar vervoer, automotive en de industrie.

De stappen in het proces van productie, opslag en transport komen aan de orde. Door het bespreken van de nieuwste ontwikkelingen in de markt krijg je veel informatie over het succesvol en innovatief toepassen van waterstof. Dit maakt de materie zeer inzichtelijk.

Wat gaat waterstof betekenen voor jouw sector?

Leer van experts in het vakgebied, werkzaam bij TU Delft en het (inter)nationale bedrijfsleven, de basis voor een uitstekende start in jouw professionele omgeving: welke rol speelt waterstof in het energiesysteem en waarom kies je voor waterstof.

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • De rol van waterstof in het energiesysteem
 • Relevante fysische eigenschappen en rekenvoorbeelden
 • Opslag en transport
 • Toepassingsvoorbeelden kracht, licht en warmte
 • Brandstofcellen, werking en toepassing
 • Opwekking: reforming, elektrolyse, zuivering
 • Toepassing: fieldlab lokale opwekking elektrolyse, opslag en tankstation
Bedoeld voor

Professionals uit de energiesector, bij de overheid, bedrijven of instellingen zoals netbeheerders, energiebedrijven, gemeentes, provincies, woningcorporaties, architecten en stedebouwkundigen, openbaar vervoer, automotive en industriële bedrijven.

error: