OrangeGas (OG) en Hyundai dealer Groenewold & Dijkhuizen starten een pilotproject met 30 Hyundai waterstoftrucks in Nederland. Met dit pilotproject willen zij de transitie naar zero emissie transport een boost geven.

Voor het pilotproject zijn 30 trucks gereserveerd voor Nederland vanuit de Aziatische fabrikant. Het betreft in eerste instantie de af-fabriek geproduceerde Hyundai XCIENT Fuel Cell. Met deze H2 truck wordt op dit moment al proef gereden in Zwitserland. De XCINET is een 19 ton’s 4 maal 2 bakwagenchassis geschikt voor diverse opbouwvarianten. De eerste demovrachtwagen wordt dit jaar geleverd. De capaciteit van de waterstoftank bedraagt 32 kg wat zorgt voor een actieradius van 400 km. De vrachtwagens kunnen tanken bij een 350 bar tankstation.

Met tientallen waterstofprojecten werkt OG keihard aan het realiseren van haar ambitie om de grootste waterstof aanbieder te worden van Europa. Dit blijft niet alleen bij de uitrol van tankstations, ook zijn er grote ontwikkelingen op het gebied van groene productie en nu ook het beschikbaar maken en faciliteren van waterstof vrachtwagens. Om de klant zoveel mogelijk te ontzorgen, zekerheid te geven én voor een zo aantrekkelijk mogelijk tarief te laten rijden, wordt er hoogstwaarschijnlijk een pay-for-use model (lease) aangeboden.

“Wij zijn doeners en wachten niet tot ontwikkelingen gebeuren, we laten ze gebeuren!

Marcel borger CEO OG

De gebroeders Groenewold zijn erg trots op dit project en zijn ervan overtuigd dat het een groot succes gaat zijn. De kracht van het rijden met een waterstofvrachtwagen is een goede actieradius en laadvermogen, snel tanken én het is natuurlijk schoon! Trucks op waterstof treft een andere doelgroep dan de transporteurs die ook batterij-elektrisch kunnen rijden. Er zijn vruchtbare gesprekken tussen fabrikant en Groenewold over het opschalen van het project als de pilot een succes wordt.


Bron: OrangeGas

Categorieën: Vrachtauto

1 reactie

P Bosch · 8 april 2021 op 16:56

uitstekende ontwikkeling. Het voorbeeld in Zwitserland is een prima casus hoe het snel en goed kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: