Ondernemers die in 2022 investeren in waterstof kunnen nu meer investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. De RVO heeft de Energielijst voor 2022 geactualiseerd met nieuwe waterstof bedrijfsmiddelen.

Ieder jaar actualiseert Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Energielijst. RVO stelt deze op in samenwerking met ondernemers, experts en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Op de Energielijst staan innovatieve en duurzame energie-investeringen waardoor ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren via de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). De regelingen houden in dat de ondernemer een gedeelte van de investeringskosten mag aftrekken van de winst. Hierdoor wordt dus de fiscale winst verlaagt.

Voor de transitie naar een klimaatneutrale samenleving speelt waterstof een belangrijke rol. Om deze ontwikkelingen te ondersteunen is een drietal nieuwe bedrijfsmiddelen in de regeling opgenomen: 

  • productie van waterstof door middel van elektrolyse;
  • stationaire opslag van waterstof;
  • aansluiting op private waterstofnetwerken.

Daarnaast is de code voor omzetting van elektrische energie naar waterstof (Power to gas) aangepast.

MIA / VAMIL

De Milieulijst voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) is ook aangepast. Hieraan is toegevoegd een vrachtwagen die rijdt op een mengsel van waterstof en diesel.


Bron: RVO

Categorieën: Subsidie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: