Uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een bijdrage toegekend aan het WAviatER-project. De eerste concrete toepassing in het project is een elektrolyser ontwikkelen voor productie van groene waterstof als energiedrager voor vliegtuigen en drones op Groningen Airport Eelde.

Europa erkent Noord-Nederland als een belangrijk centrum voor de ontwikkeling van waterstoftechnologie en heeft de regio aangewezen als Hydrogen Valley. Binnen de regio voert Groningen Airport Eelde verschillende initiatieven door om de luchthaven en luchtvaart te verduurzamen. Het WAviatER-project geeft concrete invulling aan Hydrogen Valley Airport. Het project staat voor: waterstofproductietechnologie voor de luchtvaartsector en energietoepassingen op regionaal niveau. Er is door de Alliantie Noord-Nederland (SNN) uit het EFRO fonds een subsidie toegekend. De totale projectkosten zijn 3,5 miljoen euro waarvan de consortiumpartners meer dan de helft zelf bijdrage.

Het WAviatER-project is begin dit jaar van start gegaan. De eerste concrete toepassing is op Groningen Airport Eelde: Hydrogen Valley Airport. Het consortium van WAviatER gaat op de luchthaven een schaalbare en duurzame electrolyser ontwikkelen. Die moet goedkoper in aanschaf zijn ten opzichte van de huidige alternatieven, een hogere efficiëntie hebben, geen schaarse en waardevolle metalen vereisen en bovendien geautomatiseerd seriematig te produceren zijn. De groene waterstof uit elektrolyser zal op de luchthaven gebruikt worden als emissievrije energiedrager voor lichte vliegtuigen, drones en grondmateriaal. De installatie moet in oktober 2023 draaien.


Bron: Demcon

Categorieën: ElektrolyseVliegen

1 reactie

H. Wijnja · 21 maart 2022 op 12:13

Douna Machinery in Leeuwarden is trotse deelnemer aan dit project, en staat klaar om de ontwikkeling van deze electrolyser te begeleiden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: