NAMX is een compleet nieuw automerk dat zich focust op auto’s op waterstof. De eerste auto is een waterstof-SUV met verwisselbare tank en moet in 2025 in de verkoop gaan.

NAMX toont in september 2022 in Parijs een meer productierijpe versie van de SUV, maar geeft ons al wel vast een inkijkje. De opvallend vormgegeven SUV is een ontwerp van Pininfarina. De auto wordt voorlopig als ‘HUV’ (Hydrogen Utility Vehicle) aangeduid. Het meest bijzondere aspect aan deze HUV is dat er naast één grote waterstoftank ook zes kleine modules geplaatst zijn. Deze zijn volgens de ontwerpers eenvoudig om te wisselen bij een omwisselstation. NAMX gaat daarvoor een netwerk opzetten. Tevens is direct bijtanken bij een waterstoftankstation ook mogelijk.

Zie hieronder hoe het omwisselen van de tankunit werkt.

NAMX komt met twee varianten. Het ‘instapmodel’ met achterwielaandrijving die 300 pk levert. Hiermee ga je in 6,5 seconden van 0 naar 100 km/h en heeft een topsnelheid van 200 km/h. De sportievere GT-H krijgt 550 pk en sprint in 4,5 seconden naar de 100 km. Hiervan ligt de topsnelheid op 250 km/h.

Pininfarina geeft als richtprijs voor het basismodel € 65.000 aan en de GT-H zal € 95.000 gaan kosten. Over actieradius worden nog niks losgelaten door NAMX.


Bron: Pininfarina

Categorieën: Auto

1 reactie

P.P.A.E van den Broek-Wouters · 18 mei 2022 op 19:48

Dit is de toekomst, auto’s op waterstof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: