Gasunie en Patrizia/Storag Etzel willen opslagcavernes voor waterstof ontwikkelen in de Etzel zoutkoepel in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dat maakte Gasunie en Storag Etzel deze week bekend tijdens energiecongres E-world in Essen. Het doel is om, na een haalbaarheidsstudie, een opslaginstallatie voor meerdere cavernes te ontwikkelen en beheren met een totale capaciteit die kan oplopen tot 1 TWh waterstof.

In het Duitse Etzel werken Gasunie en Storag Etzel sinds januari vorig jaar al samen aan het pilotproject H2CAST (H2 CAvern Storage Transition), waarbij de opslag van waterstof in twee kleine bestaande cavernes wordt getest. De nieuwe overeenkomst met Patrizia/Storag Etzel voor de ontwikkeling van cavernes is voor Gasunie de volgende stap in haar ambitie om waterstofopslagcapaciteit te ontwikkelen om zo bij te dragen aan een soepele start van de waterstofmarkt in Nederland en Duitsland. Op basis van de nieuwe overeenkomst met Storag Etzel voor de ontwikkeling van cavernes gaat Gasunie de haalbaarheid van een opslaginstallatie onderzoeken.

De locatie van de opslagcavernes in Etzel is strategisch gelegen met een perfecte aansluiting op de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt, vlakbij het toekomstige Gasunie-waterstofnetwerk Hyperlink en de Energy-Hub haven van Wilhelmshaven.

Voor een goed functionerende waterstofmarkt is volgens Gasunie een grootschalige opslag van waterstof cruciaal. Daarom is het inmiddels in Nederland gestart met de ontwikkeling van ondergrondse waterstofopslag in Noord-Nederland (HyStock). De nieuwe plannen in Etzel sluiten daar naadloos op aan.


Bron: Gasunie

Categorieën: Waterstof opslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *