Gasunie wordt partner in het H2CAST-pilotproject voor waterstofopslag in de Etzel cavernes in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Voor Gasunie is deze deelname een eerste stap om ook in Duitsland ondergrondse opslag voor waterstof te ontwikkelen. In Nederland is het bedrijf al actief in waterstofopslag in de cavernes Zuidwending.
Met H2CAST, dat staat voor H2 CAvern Storage Transition, willen STORAG ETZEL en Gasunie met projectpartners grootschalige opslag van waterstof mogelijk maken in de zoutcavernes bij het Duitse Etzel. In een pilotproject worden twee van de bestaande zoutcavernes geschikt gemaakt voor de opslag van waterstof. Gasunie zal daarbij de twee waterstofcavernes via een bovengrondse installatie met elkaar verbinden. Naar verwachting loopt het pilotproject tot 2026.
De locatie van de opslagcavernes in Etzel is strategisch gelegen door de perfecte verbinding met de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt, nabij het toekomstige waterstofnetwerk HyPerLink van Gasunie en de Energy Hub Wilhemshaven.
“Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral voor de verduurzaming van de industrie. Voor een goed functionerende waterstofmarkt is grootschalige opslag van waterstof een cruciaal onderdeel. Gasunie heeft de ambitie om zoutcavernes voor waterstofopslag te ontwikkelen in zowel Nederland als Duitsland.”
Han Fennema, CEO Gasunie
Pilot Gasunie met waterstofopslag in Nederlandse cavernes
Gasunie-dochter EnergyStock slaat al meer dan tien jaar veilig aardgas op in zoutlagen bij Zuidwending. Deze zogenoemde cavernes zijn ook uitermate geschikt voor het opslaan van waterstof. Sinds 2021 wordt door HyStock ervaring opgedaan met de opslag van waterstof in het boorgat van de toekomstige caverne A8. Op die manier wordt de geschiktheid van de opslag van waterstof gedemonstreerd. De demonstratie in het boorgat A8 wordt begin 2023 afgerond. De opgedane kennis wordt gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het SodM en partners in het project. De eerste caverne die daadwerkelijk in gebruik wordt genomen is de caverne A5. Het vergunningstraject voor de cavernes is inmiddels gestart.
Zo worden zoutcavernes gemaakt
Bron: Gasunie
0 reacties