Gasunie heeft voor het eerst een bestaande aardgasleiding in gebruik genomen voor het transport van  waterstof.

Het gaat om een 12 kilometer lange leiding tussen twee bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen: Dow Chemical in Terneuzen en Yara in Sluiskil. De leiding was eerder in gebruik als hoofdgastransportleiding en moest worden aangepast voor het transport van waterstof.

Gasunie ziet in de aanpassing van de leiding een belangrijk omslagpunt in de bedrijfsgeschiedenis. De gasdistributeur zegt dat de gasinfrastructuur een belangrijke rol speelt in de energietransitie. ‘We transporteren steeds meer andere energiedragers door onze leidingen, zoals waterstof en groen gas. Als onafhankelijk netbeheerder kunnen we waterstof van verschillende aanbieders aansluiten en transporteren naar de grote industriële clusters in Nederland’, aldus Gasunie directeur Fennema.

De samenwerking maakt onderdeel uit van de Industriesamenwerking voor duurzame groei binnen het Smart Delta Resources platform, dat wordt gefaciliteerd door de Zeeuwse ontwikkelings-maatschappij Impuls, het havenbedrijf North Sea Port en de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen.

 

Bron, Video en Foto: Gasunie

 

Categorieën: Industrie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *