Wereldwijd wordt waterstoftechnologie toegepast om duurzame energie beter in te kunnen zetten. De provincie Gelderland loopt er niet mee te koop maar: Gelderland is daarin koploper. De techniek die ten grondslag ligt aan projecten in binnen- en buitenland, wordt in Gelderland ontwikkeld. In deze regio ontwerpen knappe koppen uit het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden deze veelbelovende techniek van de toekomst.

Kiemt heeft in beeld gebracht welke waterstoftechnologie er allemaal in Gelderland wordt ontwikkeld. De techniek uit Gelderland wordt wereldwijd ingezet om de waterstofeconomie een boost te geven.

Jochem Garthoff en Tjardo Derksen van Kiemt vertelde ons vol trots dat Gelderland de Silicon Valley van de waterstoftechnologie is. Garthoff verteld enthousiast verder: ‘In Gelderland worden door HyMove waterstofbrandstofcelsystemen geproduceerd van topkwaliteit voor gebruik als range-extenders in elektrische bussen. Deze technologie gaat de hele wereld over. Zo ook de PEM-brandstofceloplossingen van Nedstack’.

Door Kiemt zijn de pioniers in de waterstoftechnologie samengebracht in een factsheet. Er werken in Gelderland op dit moment 277 fte in de waterstofbranche. De verwachting is dat dit zal groeien naar 650 fte in 2025. In Arnhem is onlangs door de HAN een Waterstoflab geopend waar studenten en bedrijfsleven samenwerken aan projecten. Bovendien wordt er gewerkt aan een innovatielab voor nieuwe energietechnologien op IPKW waar decentrale waterstof systeemintegratie & toepassingen een belangrijk meerjaren programmalijn wordt.

‘Wij mogen veel meer uitstralen dat knappe koppen uit het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden deze veel belovende techniek in Gelderland ontwikkelen en produceren’ stelt Derksen.

In Gelderland is een Waterstof Cluster opgezet die frequent bij elkaar komt. Het Waterstof Cluster voert ontwikkelingen door om huidige waterstoftechnologie op grootschalige wijze te implementeren in het energiesysteem. Daarnaast versterkt het de economische positie van de betrokken kennis- en technologiebedrijven uit de regio Gelderland/Overijssel.

Categorieën: Educatie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: