Vandaag hebben minister Jetten voor Klimaat en Energie en Spaanse vicepremier en minister Ribera van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging een akkoord getekend om meer samen te werken op het gebied van hernieuwbare waterstof. Dit vond plaats tijdens een bezoek van minister Jetten aan Spanje. Een grote delegatie van Nederlandse bedrijven, waaronder Shell en Tata Steel, reist met hem mee. Samen met Spaanse bedrijven willen ze concrete projecten ontwikkelen voor de totstandkoming van waterstof corridors.

Om de waterstofmarkt binnen Europa op gang te brengen, zijn import- en exportverbindingen en de bijbehorende infrastructuur cruciaal. Spanje zal een belangrijke leverancier van hernieuwbare waterstof in Europa worden; via Spaanse en Nederlandse havens kan die waterstof naar Noordwest-Europa worden geëxporteerd. Deze import- en exportcorridors binnen Europa kunnen ervoor zorgen dat we minder afhankelijk worden van import uit niet-EU-landen.

Om zowel de klimaatcrisis als de energiecrisis aan te pakken moeten we de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie versnellen. Europese samenwerking op het gebied van waterstof helpt daar enorm bij. Spanje zie ik met haar enorme potentieel voor hernieuwbare waterstof als één van onze belangrijkste waterstofpartners binnen de EU.”

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten

Er bestaan al intentieverklaringen tussen Spaanse en Nederlandse havens voor de ontwikkeling van concrete waterstof corridors. Met het tekenen van deze Memorandum of Understanding (MoU) tussen Spanje en Nederland wordt de samenwerking verder verstevigd. Om ervoor te zorgen dat Nederland in de toekomst niet afhankelijk is van één land voor de import van waterstof, tekent Nederland MoU’s met meerdere landen. Landen met veel zon, wind en ruimte hebben veel potentie voor de productie van hernieuwbare waterstof.


Bron: Rijksoverheid

Categorieën: Beleid

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *