E.ON, Enel, Iberdrola, ABB en SAP werken samen om een ​​waardeketen voor groene waterstof op industriële schaal op te bouwen om de Europese markt te bedienen. De geproduceerde groene waterstof en groene ammoniak uit Zuid-Europa willen ze gaan leveren aan industriële hubs in Midden- en Noord-Europa. Hierbij de eerste focus op het Duitse Ruhrgebied.

E.ON is van plan om samen met de energiebedrijven Enel en Iberdrola een Europese waterstofwaardeketen op te zetten. De benodigde energie moet voornamelijk komen van nieuw gebouwde fotovoltaïsche en windenergiecentrales in Italië en Spanje. Het project maakt deel uit van de CEO Alliance, waarin twaalf toonaangevende Europese bedrijven gezamenlijk sectoroverschrijdende en grensoverschrijdende projecten voor meer klimaatbescherming promoten.

Het Duitse deel van het project, H2.Ruhr genaamd, omvat de aanleg van een regionale waterstofpijpleidinginfrastructuur inclusief directe aansluiting op een breed spectrum aan verbruikers in het Ruhrgebied. Beginnend tussen Essen en Duisburg om vervolgens geleidelijk uit te breiden naar Bochum en Dortmund. H2.Ruhr omvat ook de ontwikkeling van de ammoniakterminal voor het ontvangen, opslaan en distribueren van groene ammoniak. Dit project is uniek omdat het het eerste voorbeeld is van een dergelijk geïntegreerde Europese grensoverschrijdende aanpak. Het zal nieuwe innovatieve technologieën op grote schaal testen, zoals de ammoniakkraaktechnologie, elektrolyse, emissievrij transport (via waterstof- of ammoniakaangedreven schepen of vrachtwagens), evenals het langeafstandstransport van elektriciteit die bestemd is voor de productie van waterstof.

De Duitse import start naar verwachting in 2024. De transport zal geleidelijk opgevoerd worden tot 80.000 ton waterstof per jaar vanaf 2032.

“Onze ambitie bij E.ON is om snel en concreet vooruit te komen in het bouwen aan een groene waterstofeconomie. H2.Ruhr is daar een goed en baanbrekend voorbeeld van.”

Leonhard Birnbaum, CEO van E.ON

Bron: E.ON

Categorieën: Energieopslag

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: