Afgelopen week gaven INFENER-CEO Joel Vogl en de burgemeester van Neumünster Tobias Bergmann het startsein voor de realisatie van de INFENER-H2hub. Het groene waterstofproject zal vanaf 2026 ongeveer 5.000 ton groene waterstof per jaar produceren.

“Ons doel met de hub is om een wereldwijd unieke, duurzame en regionale waardeketen te creëren op basis van de productie van groene waterstof. De groene stroom wordt decentraal geproduceerd, dus voornamelijk uit zonne- en windenergiecentrales in de regio, en ter plaatse omgezet in groene waterstof met elektrolysers. De restwarmte zal worden gebruikt als onderdeel van de toekomstige gemeentelijke warmtevoorziening en voor industriële processen. De hoogwaardige zuurstof die ook bij elektrolyse vrijkomt, is waardevol voor verschillende industrieën en is vooral belangrijk voor de verbranding van autogeen. Zelfs regenwater wordt opgevangen in regenputten voor hergebruik.”

Joel Vogl, CEO en medeoprichter van INFENER

Het ontwerp is gemaakt door het in Hamburg gevestigde architectuur- en ontwerpbureau Hadi Teherani. Het dak van de H2hub is voorzien van zonnecellen met een piekvermogen van 2,3 MW. Deze panelen moeten het futuristische gebouw gedeeltelijk voorzien van groene energie. De hub zal niet alleen dienen als productiefaciliteit, maar ook als bezoekers- en onderzoekscentrum en komt op een terrein van 29.000 vierkante meter. De eerste spade moet dit jaar nog de grond in gaan.

“Ons doel was om een esthetische architectuur te ontwikkelen die verder gaat dan die van een traditionele productielocatie. De hub is bedoeld als een plek van visie, innovatie en verandering”.

Sebastian Appl, Head of Architects bij Hadi Teherani Architects

Deelstaat Sleeswijk-Holstein produceert al jaren aanzienlijk meer elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen dan het zelf verbruikt. INFENER wil dit overschot aan elektriciteit gebruiken om groene waterstof te produceren en het elektriciteitsnet te stabiliseren en te ontlasten. De groene stroom die nodig is voor de 50MW elektrolyse binnen de hub zal ook afkomstig zijn van directe contracten met exploitanten van wind- en zonneparken.


Bron: INFENER

Categorieën: Waterstofproductie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *