RWE heeft zijn 14 MW proefelektrolyser in gebruik genomen in Lingen, Duitsland. De installatie bestaat uit twee subsystemen: een alkaline-elektrolyser van 10 MW (Sunfire) en een door Linde ontworpen PEM-elektrolyser (ITM Power) van 4 MW.
De elektrolyse installatie op het terrein van de gasgestookte elektriciteitscentrale Emsland van RWE heeft een capaciteit van 14 megawatt. Hij kan tot 270 kilogram groene waterstof per uur opwekken met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Met twee verschillende elektrolysetechnologieën moet de proeffabriek waardevolle inzichten opleveren voor de ontwikkeling van toekomstige waterstoffaciliteiten op industriële schaal. De pilot-elektrolyser bestaat uit twee subsystemen:
- een alkalische elektrolyser van Sunfire met een capaciteit van 10 MW.
- een PEM-elektrolyser van ITM Power van 4 MW. Deze is ontworpen en gebouwd door Linde.
In eerste instantie moet de waterstof die in de proeffabriek wordt geproduceerd, worden toegevoegd aan de brandstof voor de eenheid D-gasturbine van de elektriciteitscentrale in Lingen.
“Naast de exploitatie van onze flexibele gasgestookte elektriciteitscentrale en ons state-of-the-art grootschalige batterijsysteem, produceren we hier nu ook groene waterstof. De komende jaren zullen we onze productiecapaciteit voor groene waterstof op deze locatie verder uitbreiden om industriële consumenten van groene moleculen te voorzien en hen zo te ondersteunen bij hun inspanningen om koolstofvrij te worden.”
Markus Krebber, CEO van RWE AG
Start bouw trailervulinstallatie
Vorige week maakte RWE bekend dat het samen met Westfalen Group is begonnen met de bouw van waterstoftankinfrastructuur in Lingen. De “H2 Filling Hub Lingen” bestaat uit een openbaar waterstoftankstation voor bedrijfsvoertuigen bij de hoofdingang van de RWE Emsland-gasgestookte elektriciteitscentrale (KEM) en een tankstation voor tankwagens. Dit gedeelte is niet toegankelijk voor het publiek. Vanaf medio 2025 moet de hub in gebruik genomen worden.
Pilot uitgroeien in de regio tot 300 MW
De fabriek moet inzichten verschaffen voor de ontwikkeling van grootschalige groene H2-productiefaciliteiten. Op slechts enkele meters afstand van de pilotlocatie is al begonnen met de bouw van de eerste grote commerciële elektrolyse-installatie. Als onderdeel van het GET H2 Nukleus-project moet daar tegen 2025 een elektrolyser van 100 MW in gebruik worden genomen, waarvan de capaciteit tegen 2027 moet worden uitgebreid tot 300 MW.
Het ministerie van Milieu, Energie en Klimaatbescherming van Nedersaksen heeft 490 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de bouw van de 300 MW elektrolyser.
Bron: RWE
0 reacties