Op donderdag 6 en vrijdag 7 oktober a.s. komen energie-experts en beleidsmakers uit binnen- en buitenland bij elkaar in de Martinikerk in Groningen voor de 6e editie van het Wind Meets Gas-symposium. ‘Energy Resilience’ is dit jaar het overkoepelende thema. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie is een van de hoofdsprekers op de openingsdag. Het symposium trekt in toenemende mate internationale belangstelling: dit jaar doen deelnemers uit 17 landen mee, waaronder een 30-koppige handelsdelegatie uit Japan en een delegatie uit Canada.

Het thema van dit jaar wijst op de weerbaarheid van het energiesysteem in de turbulente tijd van nu. Op Wind Meets Gas komen jaarlijks de experts en beleidsmakers uit industrie, onderzoek en bestuur bij elkaar om ontwikkelingen in de energietransitie te bespreken, met name in relatie tot waterstof: van grootschalige toepassing en systeemintegratie tot scholing en arbeidsmarkt en alles wat daar tussen zit. Groene waterstof (hydrogen) is inmiddels wereldwijd erkend als onmisbare schakel in het duurzame energiesysteem van de toekomst.

Eerste Hydrogen Valley

Noord-Nederland is door de EU/FCH JU als eerste Hydrogen Valley in Europa benoemd, een proeftuin voor de ontwikkeling en toepassing van waterstofgas. Het Noorden is bij uitstek geschikt voor dit ‘voorsorteren op de toekomst’, gezien de beschikbare infrastructuur (gasnetwerk, diepzeehaven), de aanwezige energieclusters en de kennis en kunde die met de aardgaswinning in de afgelopen decennia in dit gebied is opgebouwd. Hier wordt hard gewerkt om de historische energiepositie toekomstbestendig te maken – met Groningen als logische thuishaven voor het Wind Meets Gas-symposium.

Nordics

Een vaste plaats in het programma wordt de laatste jaren ingenomen door de Scandinavische partners, de ‘Nordics’. De ambassades van Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden geven hun perspectief op de offshore energie- en waterstofontwikkelingen en vertellen over interregionale Scandinavische Noordzee-energiesamenwerking en groene corridors. Verder is er een paneldiscussie over de vergroening van zwaar transport en industrie in Scandinavië.

Categorieën: Bijeenkomsten

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: