Op 24 maart 2021 is de duurzame zeiljacht van Wubbo Ockels weer te water gegaan in de haven van Lauwersoog. De Ecolution is de afgelopen maanden voorzien van een waterstof aandrijvingslijn.

Maatschappelijk project

De Ecolution is een zeilschip, dat door 2 personen te bezeilen is en vier tot zes gasten kan meenemen. Het zeiljacht zit vol innovaties op het gebied van groene energie, moderne zeiltechnieken en comfort zonder de natuur te schaden. De afgelopen maanden is het schip voorzien van een waterstofinstallatie en zal dienen als een soort test en demo schip. De komende periode worden er nog verschillende testen uitgevoerd, waarna er echt mee gevaren gaat worden. Het doel van het schip is vooral maatschappelijke bewustwording creëren en te laten zien dat varen op waterstof mogelijk is. Dit doel sluit sterk aan op de doelstelling van onze stichting Alles over Waterstof.

H2 Ecolution

Hoewel het schip al zeer duurzaam was stonden er als back-up nog steeds twee dieselmotoren aan boord. Deze dieselmotoren zijn nu verwijderd. Tevens zijn de oude elektromotoren vervangen door twee zwaardere elektromotoren van elk 55 kW continu en 75 kW piekvermogen. Er zitten twee accubanken van 150 VDC die worden gebruikt voor peekshaving, back-up vermogen en als hotelvermogen wanneer het schip in de haven ligt.

De stroomvoorziening is gedaan met een dubbel uitgevoerde brandstofcel (2×30 kW die samen terug gesteld zijn naar 45 kW). Reden hiervan is het optimaliseren van de levensduur en de efficiëntie. Op het dek liggen twee waterstoftanks met totaal 20 kg waterstof. Dit is een beperkte hoeveelheid en kan eventueel opgeschaald worden door het plaatsten van extra cilinders.

‘We willen graag ervaring opdoen’, legt directeur Albert Keizer van scheepswerf Next Generation Shipyards uit. ´Allereerst was het een technische uitdaging om een waterstofmotor in te bouwen. Daarnaast moet het worden goedgekeurd. Dat is ook een grote uitdaging. Je moet de veiligheid kunnen aantonen. En je moet de maatschappij laten zien dat het werkt en dat het bruikbaar is. Leuke bijkomstigheid is nog dat we tijdens het zeilen met behulp van de schroeven ook elektriciteit kunnen opwekken en zo de accubanken weer kunnen vullen.’

Verduurzamen waddenvloot

De ombouw van de Ecolution maakt onderdeel uit van het Investeringskader Waddengebied (IKW). Met het IKW project Green Shipping willen ze de waddenvloot in tien jaar voor een grootdeel verduurzamen. De eerste stap is gezet met het schip van Wubbo Ockels. De waterstofinstallatie is modulair opgebouwd, waardoor het ook toepasbaar is bij andere schepen in de waddenvloot.

Bron: RTV Noord

Categorieën: Scheepvaart

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: