H2 Green Steel wil 2,5 miljard euro investeren in een nieuwe fabriek in Noord-Zweden voor de productie van fossielvrij staal. Het project omvat een groene waterstoffabriek als geïntegreerd onderdeel van de staalproductiefaciliteit.

Het nieuw opgerichte bedrijf H2 Green Steel (H2GS) wil in de regio Boden-Luleå in Noord-Zweden een nieuwe duurzame staalfabriek bouwen. In deze regio zijn de grootste ijzerertsmijnen van Europa en veel hernieuwbare energie in de vorm van waterkracht en windenergie. Daarnaast zijn er een aantal bedrijven en onderzoeksinstellingen van wereldklasse in de metaal- en mijnbouw gevestigd. Een belangrijke inspiratiebron voor het initiatief is het baanbrekende HYBRIT-project. In dat project wordt door o.a. SSAB, LKAB en Vattenfall een proeffabriek voor CO2-vrije staalproductie gebouwd op basis van het ijzererts uit de mijnen van LKAB in Kiruna.

De fabriek wordt gebouwd in de gemeente Boden op industrieterrein Svartbyn. De staalfabriek wordt aangedreven voor 800 MW groene waterstoffabriek. De staalproductie zal naar verwachting in 2024 beginnen en tegen 2030 een capaciteit van 5 miljoen ton hoogwaardig staal hebben.

“De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze tijd – en gezien de impact van het staal op de duurzame ontwikkeling van andere industrieën, is een snelle verandering van de staalindustrie uiterst belangrijk. H2GS zal deze verandering versnellen en Zweeds staal wereldberoemd maken, niet alleen om zijn kwaliteit, maar ook als ‘s werelds groenste staal. Ik kijk ernaar uit om vanaf het begin deel te nemen aan deze reis en het volgende exportsucces van Zweden op te bouwen”, zegt Henrik Henriksson, aankomend CEO van H2GS en momenteel nog CEO van Scania.

De investering voor de eerste fase van het project bedraagt € 2,5 miljard, die zal worden opgehaald door een combinatie van eigen vermogen en groene projectfinanciering. Het businessmodel is gebaseerd op een nauwe samenwerking met strategische klanten, waaronder een diepgaande samenwerking op het gebied van productontwikkeling, procestechnologie, recyclingstrategieën en logistiek. Voor de regio levert het 1.500 directe arbeidsplaatsen op, maar het aantal banen zal groter zijn door de indirecte banen die in de regio ontstaan.


Bron: H2 Green Steel

Categorieën: Industrie

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error:
%d bloggers liken dit: