Het Land- and environmental Court in Umeå, Zweden heeft H2 Green Steel een volledige milieuvergunning verleent voor zijn duurzame waterstoffabriek in Boden. Tevens heeft H2 Green Steel bekend gemaakt dat thyssenkrupp nucera een 700 MW elektrolyse-installaties zal leveren voor de productie van duurzaam staal. Een afnemer van het groene staal is er ook al gevonden; Mercedes-Benz heeft een bindende overeenkomst getekend voor jaarlijks zo’n 50.000 ton.

Volledige vergunning voor elektrolysefabriek

Door constructieve samenwerking tussen autoriteiten, lokale gemeenschappen en andere belanghebbenden is de milieuvergunning voor de fabriek van H2 Green Steel voor de productie van groen staal, groen ijzer en groene waterstof in Boden in Noord-Zweden nu voltooid.

De vergunning heeft betrekking op een jaarlijkse productie van 5 miljoen ton groen staal. De ultramoderne fabriek is niet alleen groot van omvang – met een oppervlakte van ongeveer 270 hectare – het is ook complex en is geclassificeerd als klasse A-activiteiten in de milieucode. Het hele proces, van het indienen van de aanvraag tot de volledige vergunning, heeft minder dan 18 maanden geduurd.

Gestandaardiseerde 20 MW elektrolysemodules

De overeenkomst die met thyssenkrupp nucera is getekend heeft betrekking op alkalische waterelektrolysetechnologie (AWE) en grootschalige elektrolyse-installatietechniek. De elektrolysefabriek is een concept waarbij H2 Green Steel op unieke wijze verschillende complementaire technologieën zal gebruiken voor de productie van groene waterstof. De geproduceerd waterstof in Boden zal ter plaatse worden verbruikt in een direct reductieproces, waarbij ijzererts wordt gereduceerd tot sponsijzer, waardoor de productie van groen staal mogelijk wordt. De 20 MW elektrolyser-eenheden (totaal 700 MW) zullen cruciaal zijn om de operationele en economische voordelen van de waterstof in de staalfabriek te maximaliseren, die ook de basis vormt voor nieuwe gepatenteerde intellectuele eigendomsrechten.

“De elektrolyse-installatie in Boden zal vele malen groter zijn dan de meeste elektrolyserinstallaties die vandaag bestaan. Door onze eigen sterke technische expertise te combineren met die van een ervaren elektrolyseleverancier zoals thyssenkrupp nucera, hebben we een solide voorsprong in de groeiende groene waterstofeconomie, die we zullen gebruiken om moeilijk te verminderen industrieën te transformeren.”

Maria Persson Gulda, Chief Technology Officer H2 Green Steel

De AWE-technologie stelt H2 Green Steel in staat om de koolstofemissies met maximaal 95% te verminderen in vergelijking met conventionele staalproductie. De bouwactiviteiten zijn gepland om eind 2025 te starten, met een stapsgewijze opschaling vanaf 2026. In de beginfase zal de site 2,5 miljoen ton groen staal produceren en tegen 2030 is het de bedoeling dat dit is toegenomen tot ongeveer 5 miljoen ton. 

Mercedes-Benz verminderd de milieu-impact in autoproductieproces

“Door zij aan zij met Mercedes Benz te werken, hebben we een partner met wie we de lat hoger kunnen leggen als het gaat om supply chain-emissies, circulariteit en sociale duurzaamheid. Ze zijn een zeer sterke speler om mee samen te werken voor onze Europese activiteiten, maar natuurlijk ook als we ons inspannen voor de staalwaardeketen in Noord-Amerika.”

Henrik Henriksson, CEO van H2 Green Steel

Mercedes-Benz en H2 Green Steel hebben een bindende overeenkomst voor ongeveer 50.000 ton groen staal per jaar gesloten. Deze zal worden geproduceerd in de groene waterstofgestookte ijzer- en staalfabriek van H2 Green Steel in Boden in Noord-Zweden. De autofabrikant zal het staal gebruiken bij de Europese productie van nieuwe vervoermiddelen. Daarnaast hebben beide bedrijven een memorandum van overeenstemming getekend voor potentiële levering van groen staal geproduceerd in Noord-Amerika. 


Bron: H2 Green Steel

Categorieën: ElektrolyseIndustrie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *