Het Arnhemse bedrijf H2Trac ontwikkelt een elektrisch aangedragen tractor met een waterstof range extender. De EOX-175 is niet alleen uniek door de toevoeging van waterstof, maar heeft ook allerlei bijzondere eigenschappen zoals variabele spoorbreedte en vierwiel aandrijving. De stadsboerderij Almere zal in 2022 het eerste exemplaar ontvangen.

Uniek ontwerp

H2Trac heeft het eigen ontwerp gemaakt van de elektrisch aangedreven tractor EOX-175. Zeven Nederlandse akkerbouwers hebben meegedacht in de ontwikkeling van de tractor, zodat het voldoet aan de wensen van de toekomstige gebruikers. Het voertuig is enorm wendbaar door vier sturende wielen en beschikt over GPS. Door het gebruik van GPS en vaste rijpaden wordt de trekkracht beter over de bodem verdeeld en wordt de bodem minder verdicht en blijft dus gezonder. Uiteindelijk kan de tractor autonoom rijden.

Waterstof range extender

De elektrische EOX-175 wordt in oktober 2021 voorzien van een waterstofsysteem. De brandstofcel heeft een vermogen van 120 kWh. In combinatie met een 45 kWh batterij is het doel om 5 uur onafgebroken te kunnen werken op de akkers (afhankelijk van werkzaamheden). De vier waterstof cilinders met elk 5 kg waterstof (350 bar) komen achter de cabine. In elk wiel zit een elektromotor van 55 pk. Helaas is er nog geen afbeelding beschikbaar van de waterstoftractor.

Stadsboerderij Almere launching customer

In voorjaar 2022 moet het eerste exemplaar gaan rijden op Stadsboerderij Almere. De Stadsboerderij is een groot en modern biodynamisch bedrijf met koeien, akkerbouw en groenteteelt. De EOX 175 op waterstof past ideale bij de doelstelling van de duurzame Stadsboerderij.

Eerste beelden van de elektrische variant

Bron: H2Trac

Categorieën: Boerenbedrijven

1 reactie

cornelius van der walle · 9 juni 2021 op 22:05

Dit is een verlies van energie: 75% van de opgewekte electriciteit gaat verloren bij het omzetten naar Waterstof en dan weer naar elektra via een brandstofcel.
slechter kun je niet omgaan met energie!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: