In opdracht van EBN heeft DNV GL een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de technische (on)mogelijkheden van de inzet van waterstof in warmtenetten. De studie baseert zich op een concreet voorbeeldproject in Zwijndrecht van een te ontwikkelen warmtenet voor tenminste 805 appartementen.

De haalbaarheidsstudie is gebaseerd op de aanleg van een duurzaam warmtenet voor 805 appartementen in de wijk Walburg in Zwijndrecht. De gemeente Zwijndrecht, de plaatselijke woningcorporatie en HVC werken in dit project samen. Er is onderzocht hoe waterstof een rol kan spelen bij de back-up en piek opvang in het warmtenet.

Uit de studie blijkt dat de inzet van waterstof in het nog te ontwikkelen warmtenet in Zwijndrecht technisch op korte termijn haalbaar is en kansen biedt voor de verduurzaming van de warmtelevering. Er is voor de back-up een ketelvermogen van 7 – 11 MW nodig. De benodigde waterstofketels zijn naar verwachting in 2023 beschikbaar. De waterstoftransport voor back-up en piekvoorziening is in deze studie goedkoper en veiliger per leiding dan per tube-trailers over de weg.

De kosten voor een waterstofketel van 10MW wordt geschat op zo’n 0,7-0,9 mln euro. Wat betreft de leveringszekerheid en de (nu nog) relatief hoge prijs per GigaJoule voor waterstof moeten er nog wel obstakels overwonnen worden. Door waterstof ter vervanging van aardgas in te zetten voor piekvoorziening wordt omgerekend jaarlijks zo’n 0,75 ton CO2 vermeden per appartement.

In de toekomst zal moeten blijken of de partijen een demonstratieproject gaan opstarten.


Bron: EBN

Categorieën: Verwarming

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *