GASCADE en National Gas, twee gasnetbeheerders uit Duitsland en Verenigd Koningrijk, hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om de haalbaarheid te onderzoeken om een waterstofcorridor tussen het VK en Duitsland aan te leggen. De corridor moet via een offshore pijpleidingnetwerk door de Noordzee gaan lopen. De pijpleiding biedt een transportcapaciteit voor maximaal 20 gigawatt waterstof.
De Duitse transmissienetbeheerder GASCADE Gastransport en de Britse Gas National Transmission System (NTS)-beheerder National Gas bouwen voort op de laatste resultaten van een haalbaarheidsstudie die Arup, Adelphi en Dena hebben uitgevoerd. Het uiteindelijke doel is een stabiele en veilige infrastructuur tot stand te brengen die niet alleen de verduurzaming van de industrie zal versnellen, door middel van groene waterstof, maar ook de energieonafhankelijkheid van Europa aanzienlijk zal vergroten.

Het waterstofcorridorproject tussen het VK en Duitsland zal bestaan uit twee offshore pijpleidingsecties. Het eerste deel begint vanaf Teesside, Noordoost-Engeland, of St Fergus in Schotland. Dit deel wordt gekoppeld aan het tweede deel, GASCADE’s AquaDuctus-pijpleidingproject, dat aansluit op het Duitse vasteland. De waterstofproductie uit het windpark SEN-1, voor de kust van Duitsland, wordt ook aangesloten op AquaDuctus.
“Door middel van gezamenlijke infrastructuurprojecten als deze kunnen we gebruikmaken van de aanzienlijke hernieuwbare bronnen van het VK en de strategische opslag- en verbruikscapaciteiten van waterstof in Duitsland, waardoor de energie-import wordt gediversifieerd en de Europese energiezekerheid wordt versterkt.”
Ulrich Benterbusch, Managing Director bij GASCADE
Bron: Gascade
1 reactie
Tinssen · 9 juni 2025 op 12:58
Laat Nederland zich aansluiten om bijvoorbeeld Tatasteel en kunstmestfabrieken ook te kunnen voorzien van groene energie .
Ook zou Nederland zijn overtollige stroom om kunnen zetten in waterstof en mee leveren aan de pijplijn .