Haffner Energy is gestart met de productie van waterstof met behulp van zijn eigen thermolysetechnologie voor vaste biomassa. De productie is in Haffner´s waterstofproductie-, test- en trainingscentrum in Marollen (Frankrijk). De installatie kan maximaal 15 kg waterstof per uur produceren. Er zijn plannen om in de zomer 2025 een vergelijkbare HyNoCa-productiefaciliteit in Alkmaar te bouwen.
Na ruim een jaar bouwen en assembleren van de apparatuur is er in het centrum van Haffner Energy de eerste waterstof geproduceerd uit biomassa. Door een onafhankelijk laboratorium zijn monsters genomen om de mobiliteitskwaliteit van deze waterstof te valideren. De uitkomsten zijn op dit moment nog niet bekend. De HyNoCa (HYdrogen No CArbon) installatie is ontworpen om 8.000 uur per jaar continue te draaien met een productiecapaciteit van 15 kg waterstof per uur (oftewel 120 ton per jaar).
HyNoCa productieproces van hernieuwbare waterstof en biochar

In de aanloopfase in Marollen is de productie beperkt tot 11 kg/u vanwege de bestaande PSA-zuiveringsapparatuur (Pressure Swing Adsorption). Deze apparatuur zal in de komende maanden worden vervangen door een PSA die is ontworpen om een capaciteit van 15 kg/u te bereiken. De nieuwe PSA zal worden aangevuld met een compressor met een druk van 35 bar (huidige installatie 8 bar).
Er wordt volgens Haffner bij de productie van waterstof en biochar 2.400 ton CO2 per jaar vermeden of afgevangen.
HyNoCa Alkmaar
In de zomer van 2025 gaat er volgens Waterstof ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord gestart worden met de bouw van een productiefabriek in Alkmaar. Voor de fabriek heeft HyNoCa twee reststromen op het oog: digestaat en rioolwaterslib dat bij afvalverwerker HVC wordt gedroogd en verwerkt tot pellets. De techniek die Hynoca heeft ontwikkeld, zorgt ervoor dat gebruikte biomassa in een eerste stap wordt gesplitst in een gasvormige en een vaste fractie. De gasvormige fractie wordt in een aantal stappen gereinigd. Dat levert een bijzonder syngas op, omdat de koolstof als vaste fractie uit het gas is gehaald.
In Alkmaar gaat men in eerste instantie met afvalhout aan de slag. Als het productieproces eenmaal stabiel verloopt, wordt er overgeschakeld op digestaat en rioolwaterslib. Ook lopen er contacten voor het gebruik van andere reststromen, zoals bollenafval en bermgras. Een deel van de waterstof wordt geleverd aan het naastgelegen NXT tankstation. De rest gaat met tubetrailers naar twee andere afnemers.

Bron: Haffner Energy
0 reacties