Trammo, OCI en James Fisher Fendercare hebben op 12 april 2025 ammoniakoverslag tussen twee schepen uitgevoerd aan de kade van een terminal in de Rotterdamse haven. Dit is een belangrijke stap in de voorbereiding van de haven op schepen die in de toekomst op groene ammoniak gaan varen en deze brandstof in de Rotterdamse haven willen bunkeren. Met de praktijktoets zijn alle procedures voor ammoniak bunkering in praktijk gebracht en is vastgesteld dat dit veilig, verantwoord en zonder vrijkomen van ammoniak kan plaatsvinden in de Rotterdamse haven.
Brede samenwerking bij praktijktoets met bunkeren koude ammoniak
De twee schepen voor de test werden geleverd door Trammo waarbij OCI´s ammoniakterminal zorgde voor de ammoniak. James Fisher Fendercare leverde expertise en apparatuur voor het uitvoeren van de praktijktoets en het coördineren van de twee schepen bij een ligplaats is mogelijk gemaakt door de APM-terminal. Daarnaast droeg bunkeraar Victrol bij aan het vormgeven van de procedure. Ook DCMR Milieudienst Rijnmond, Veiligheidsregio Rijnmond en de Gezamenlijke Brandweer (GB) zijn betrokken voor een goed en veilig verloop van de praktijktoets.
Het gaat om een zogenoemde overslag tussen twee schepen van 800 m3 vloeibare, koude ammoniak van -33 graden Celsius. De overslag duurde ongeveer 2,5 uur en vond plaats bij een nog niet in gebruik genomen kade van de APM-terminal op de Tweede Maasvlakte, vergelijkbaar met de locatie van toekomstige bunkeroperaties met ammoniak.
Ammoniak maakt waterstofimport op grote schaal mogelijk
Naast scheepsbrandstof gaat ammoniak ook het transport van waterstof mogelijk maken. Waterstof is als gas erg lastig te vervoeren over grote afstanden. Door het te verbinden aan een andere stof, een waterstofdrager, kan het al op korte termijn relatief eenvoudig en efficiënt getransporteerd worden. Ammoniak is zo’n drager, net als methanol en Liquid Organic Hydrogen Carrier (LOHC). Alle dragers hebben voor- en nadelen op het gebied van kosten, leveringszekerheid, veiligheid, gezondheid, milieu, ruimtelijke inpassing, broeikasgas- en stikstofemissies.
De haven bereidt zich voor op varen en bunkeren met ammoniak
De haven van Rotterdam maakt voor de voorbereiding op nieuwe scheepsbrandstoffen gebruik van de internationale Port Readiness Level assessment tool. Deze wordt voor alle nieuwe (brand)stoffen doorlopen. Aan de hand van negen verschillende voorbereidingsniveaus wordt gezorgd dat wet- en regelgeving, veiligheid, infrastructuur en het aanbod op orde zijn om schepen met nieuwe brandstoffen te kunnen ontvangen en bunkeren in de haven. Door de praktijktoets met ammoniak bereikt de haven een hoger voorbereidingsniveau, van zes naar zeven, waarbij alle veiligheidsprocedures klaar zijn voor het bunkeren op projectbasis. Om schepen op ammoniak te kunnen ontvangen in de haven worden in 2025 de laatste twee stappen genomen.
Bron: Port of Rotterdam
0 reacties