Het Havenbedrijf Rotterdam en het nationale energiebedrijf van IJsland gaan de haalbaarheid van de transport van groene waterstof van IJsland naar Rotterdam onderzoeken. De Rotterdamse haven heeft de ambitie om de internationale waterstofhub van Noordwest-Europa te worden.
Landsvirkjun, het nationale energiebedrijf van IJsland, en Havenbedrijf Rotterdam hebben een memorandum van overeenstemming (MoU) getekend om de haalbaarheid te onderzoeken voor het exporteren van groene waterstof van IJsland naar Rotterdam. De haven van Rotterdam is de grootste haven en energiehub van Europa. In de zomer hebben ze een ambitieus waterstofmasterplan ontwikkeld, met onder andere als doel de belangrijkste importhub te worden voor waterstof voor Noordwest-Europa.
Het Havenbedrijf Rotterdam is door de Nederlandse overheid gevraagd mogelijke toekomstige importstromen van groene waterstof voor Europa te identificeren. Er onderzoek gedaan bij ‘s werelds grootste producent van groene energie per hoofd van de bevolking. Het grootste gedeelte van de primaire energieverbruik op IJsland is afkomstig van in eigen land geproduceerde hernieuwbare energiebronnen. Tevens zijn er plannen om bij de waterkrachtcentrale Ljósifoss een fabriek voor groene waterstof te bouwen.
Hordur Arnarson, CEO van Landsvirkjun zegt: “Waterstof is zonder twijfel een van de energiedragers van de toekomst en het biedt de mogelijkheid klimaatverandering tegen te gaan. Als we waterstof gaan gebruiken als energiedrager, kunnen we onze IJslandse groene, hernieuwbare energie exporteren naar het vasteland van Europa en hiermee een grotere bijdrage leveren aan de gezamenlijke inspanningen voor een wereldwijde energietransitie. De Europese markt voor groene waterstof zal zonder twijfel in de komende jaren aanzienlijk groeien. Met dit onderzoek kunnen we er vanaf het begin bij zijn.”
Bron: Port of Rotterdamse
0 reacties