Het kabinet heeft vandaag haar regeerprogramma gepresenteerd waarmee het vol inzet op het slagen van de energietransitie, klimaatbeleid en groene groei. Nederland moet een welvarend land blijven én is verplicht om een schonere en gezondere wereld door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Ook moet Nederland minder afhankelijk worden van andere landen voor de levering van onze energie en kritieke grondstoffen.

Mooie woorden, maar wat betekent dat concreet voor waterstof. Alles over waterstof pakte het regeerakkoord erbij om dat uit te zoeken.

Decentrale oplossingen

Om de al beschikbare capaciteit beter te benutten worden decentrale oplossingen bevorderd, zoals de ontwikkeling van zogeheten energyhubs. Zo stimuleert het kabinet energieopslag en flexibele vraag – bijvoorbeeld in de vorm van batterijen, waterstof, of het gebruik van diepe ondergrond.

Duurzame productie

Er wordt geïnvesteerd in een tijdige uitrol van cruciale infrastructuur voor de verdere verduurzaming, zoals de waterstofbackbone, Delta Rhine Corridor, importterminals, en verzwaring van elektriciteitsnetten. Ook zal waterstof de komende jaren in toenemende mate op een duurzame manier worden geproduceerd, ofwel groene waterstof. Blauwe waterstof, geproduceerd met fossiele energie in combinatie met CO2-opvang en -opslag, is een tussenstap. 

Daarnaast investeert het kabinet komende jaren in een tweetal demonstratieprojecten voor waterstofproductie op zee om zowel de waterstofdoelen als de doelen voor windenergie op zee in 2040 mede mogelijk te maken.

Ondergrondse opslag

Voor het veilig gebruik van de diepe ondergrond voor waterstofopslag publiceert het kabinet in 2025 een visie, inclusief de benodigde maatregelen om de eerste opslag te realiseren.

Welke middelen zijn hiervoor beschikbaar?

Het budget voor het Klimaatfonds voor de ontwikkeling van batterijen en groene waterstof wordt (naar rato van het huidige budget) verlaagd met € 1,2 miljard. Alle wijzigingen in het Klimaatfonds zijn opgenomen in de Klimaatfondsbegroting en toegelicht in Meerjarenprogramma Klimaatfonds 2025. In het hoofdlijnenakkoord is een korting van € 1 miljard op de prijsrisicobuffer van de SDE++ toegepast. Wanneer tekorten ontstaan die niet met de prijsrisicobuffer kunnen worden opgevangen, zal dit uit de begrotingsreserve duurzame energie worden gedekt. De verdere budgettaire verwerking van de taakstelling op de middelen voor de SDE++ wordt in de begroting van het ministerie van Klimaat en Groene Groei opgenomen.

Het gehele regeerprogramma lees je hier.

Categorieën: Beleid

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *