Sunfire heeft met succes ‘s werelds eerste multi-megawatt hoge temperatuur elektrolyser geïnstalleerd voor de productie van groene waterstof in neste’s raffinaderij in Rotterdam. Daarnaast heeft Paul Wurth met succes de bouw van een hydrogen processing unit (HPU) voltooid. Dit zijn twee belangrijke mijlpalen voor het MultiPLHY-project in de Rotterdamse Haven.

Het MultiPLHY-project is begin 2020 van start gegaan. De afkorting MultiPLHY staat voor “Multi-megawatt high-temperature electrolyzer to generate green hydrogen for the production of high-quality biofuels”. Het doel is de productie van groene waterstof te demonstreren bij Neste’s raffinaderij voor hernieuwbare producten in Rotterdam.

Twaalf elektrolysemodules

De elektrolyse die bij de raffinaderij van Neste is geplaatst heeft een totale capaciteit van 2,6 MW met een waterstofproductiecapaciteit van 60 kilo per uur. Het systeem is gebaseerd op de efficiënte SOEC-technologie (Solid Oxide Electrolysis Cell) van Sunfire, die werkt bij temperaturen van 850 °C. Met behulp van industriële overtollige warmte verwerkt de elektrolyser stoom tot waterstof met de hoogste conversie-efficiëntie.

“We zijn er trots op dat we binnenkort onze multi-megawatt elektrolyser kunnen demonstreren in een industriële raffinaderijomgeving. Baanbrekende waterstofprojecten zoals MultiPLHY leggen de basis om europa’s positie als wereldleider in schone technologieën veilig te stellen”.

Nils Aldag, CEO van Sunfire
Hydrogen processing unit

De HPU zorgt voor buffering, compressie, koeling, droging en kwaliteitsbewaking van het waterstofgas dat afkomstig is van Sunfire’s elektrolyser. De waterstof zal door het bestaande waterstofnet van de raffinaderij worden getransporteerd met een druk van 30 bar.

“Onze betrokkenheid bij het MultiPLHY-project benadrukt onze competentie in het ontwerpen en leveren van waterstofverwerkingseenheden voor de integratie in bestaande fabrieksconfiguraties, of het nu in de ijzer- en staalindustrie is of op een ander gebied, zoals de raffinaderijsector in dit geval.”

Salvador Cano, hoofd van de waterstofafdeling van Paul Würth

Bron: MultiPLHY-project

Categorieën: Elektrolyse

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: