Hoop, lef en trots is de naam van het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In 26 pagina’s doen ze uit de doeken wat ze van plan zijn. Wij keken wat de plannen zijn op het gebied van waterstof.

Door de vier partijen wordt ingezet op meer energieonafhankelijkheid en eigen duurzame energieproductie. Met de juiste maatregelen wordt groene groei bevorderd en schadelijke uitstoot verminderd. Door te investeren in duurzame energiebronnen en innovatie, creëert Nederland een gunstig klimaat voor ondernemerschap.

Blauwe waterstof

Een van de maatregelen is dat Klimaatfonds gebruikt wordt voor investeringen in innovaties en technologie zoals ‘CCS’ en groene waterstof. Indien nodig kan blauwe waterstof worden ingezet als tussenstap. Hiermee kan mogelijk versneld meer waterstof beschikbaar komen. En wellicht dat ook projecten die gebruik maken van blauwe waterstof subsidiabel worden. Iets wat nu nog niet het geval is.

Het budget voor het Klimaatfonds wordt echter wel verlaagd met 1,2 miljard euro. De middelen voor de ontwikkeling van batterijen en groene waterstof worden (naar rato van het huidige budget) verlaagd.

Seizoensopslag energie

Ook is gekeken naar de stabilisering van de beschikbaarheid van de stroomvoorziening. Door de sluiting van kolencentrales worden we immers afhankelijk van de beschikbaarheid van zon en wind energie. Hiervoor is in de toekomst ook een rol voor waterstof weggelegd. Door in de zomertijd een overschot aan elektriciteit op te slaan in waterstof, zou dit in de winter dan weer kunnen worden aangesproken.

Deze buffering wordt nu minder nodig, doordat de kerncentrale in Borssele open blijft. Daarnaast wordt de bouw van twee kerncentrales doorgezet. En er komen nog twee extra kerncentrales, waarbij ook de mogelijkheden voor meerdere kleine centrales worden betrokken.

Mobiliteit

De aanschaf van (waterstof en batterij) elektrische voertuigen blijft ondersteund worden. De subsidies stoppen allemaal per 2025, de wegenbelasting gewichtscorrectie (fiscaal) blijft bestaan.

Verder wordt bezien op welke manier het instellen van zero-emissiezones kan worden uitgesteld, onder andere om uitzonderingen voor bijvoorbeeld ondernemers landelijk te kunnen regelen (standaardiseren). Hierdoor zou het kunnen dat ondernemers dus minder snel hoeven te overstappen naar een (batterij of waterstof) elektrisch voertuig. De instelling van zero-emissiezones blijft een gemeentelijk besluit.

Salderingsregeling verdwijnt

Tenslotte zal de salderingsregeling op 1 januari 2027 in één keer verdwijnen. Dat staat niet in de hoofdtekst van het hoofdlijnenakkoord, maar wel in de budgettaire bijlage. Er wordt verder geen toelichting gegeven op het plan. Alhoewel dit slecht nieuws is voor de individuele zonnepaneel bezitter, maakt dit wel de weg vrij voor lokale opslag van energie in de vorm van batterijen en / of waterstof.

Categorieën: Beleid

0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *