De gemeente Hoogeveen start eind 2020 met de bouw van Nederlands eerste waterstofwoonwijk met circa 100 woningen. De eerste zestien huizen zullen overtollige elektriciteit centraal omzetten in waterstof.

Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, conceptontwikkelaar LiveFree en de gemeente Hoogeveen realiseren samen Nederlands eerste woonwijk op waterstof: Van der Veen erf. Het erf Van der Veen maakt deel uit van een nieuwe waterstofwijk Nijstad-Oost, die straks circa honderd woningen telt. De schop voor de eerste zestien huizen gaat eind 2020 de grond in. De wijk moet er in 2023 staan.

In de nieuwe wijk Nijstad-Oost wordt geëxperimenteerd met twee verschillende waterstofsystemen. De eerste zestien woningen betrekken hun energie van zonnepanelen op hun daken. Overtollige zonne-energie wordt omgezet in waterstof via een mini-energiecentrale op het gemeenschappelijk woonerf. Bij een tekort aan zonne-energie wordt de waterstof weer omgezet in elektriciteit en warmte.

De overige ruim tachtig huizen krijgen bij aanbouw allemaal een waterstof CV-ketel. De aanvoer van het waterstofgas verloopt via een standaard aardgasleiding. Het is technisch mogelijk om hiervoor de bestaande gasleidingen te gebruiken (artikel Gasunie). Het experiment moet bijdragen aan de maatschappelijke acceptatie van waterstof.

De volgende stap is de naastgelegen bestaande wijk Erflanden (1.100 woningen) om te zetten van aardgas naar waterstof. In iedere bestaande woning zal de cv-ketel vervangen worden door een waterstofvariant.


Bron: Arcadis

Categorieën: Gebouwde omgeving

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: