De Hydrogen Ladder 5.0 is een poging van Michaël Liebreich om alle hem bekende informatie te synthetiseren over alle factoren die de introductie van technologie in alle sectoren van de economie in alle landen van de wereld aandrijven. Zoals hij zelf al schrijft: helemaal niet ambitieus!
Het doel van de Hydrogen fladder is om te laten zien hoe waarschijnlijk het is dat elk voorgesteld gebruiksscenario over een jaar of tien, bijvoorbeeld in 2035, een belangrijke gebruiker van waterstof zal zijn (misschien via een van de derivaten daarvan) . Dat betekent niet dat het spel voorbij is, de transitie heeft plaatsgevonden, het betekent alleen dat het tegen die tijd absoluut duidelijk is dat waterstof het antwoord, of een belangrijk antwoord, is op het koolstofarm maken van die gebruikssituatie.
Met andere woorden, er wordt uitgekeken naar een tijd nadat de huidige stroom aan subsidies is gezakt tot betaalbare proporties, nadat er genoeg tijd is geweest voor wat meer aanpassingen aan de technologieën, na de opkomst van toeleveringsketens, nadat er wat bekendheid is gegroeid in de projectfinancieringssector, enzovoort.
Onderbouwde opinie maar geen feit
Wat de rijen betekenen, is dit hoe Michaël Liebreich erover denk (en hiermee een onderbouwde opinie maar geen feit):
- A – geen alternatief (hoewel dit niet betekent dat de use case groeit)
- B – behoorlijk marktaandeel zeer waarschijnlijk
- C – enig marktaandeel waarschijnlijk
- D – klein marktaandeel aannemelijk
- E – nichemarktaandeel mogelijk
- F – nichemarktaandeel in sommige regio’s mogelijk
- G – de rij van ‘onheil’
Niet alleen efficiëntie
Bij de Hydrogen ladder draait het niet alleen om efficiëntie , zoals sommige tegenstanders ervan beweren. Het bevat geen informatie over de omvang van de markt. Het bevat geen informatie over de snelheid van adoptie. Het bevat geen informatie over de relatieve emissiereductie per kg waterstof of kWh elektriciteit. Ik laat het aan anderen over om die informatie aan de discussie toe te voegen.
Daarentegen houdt het wel rekening met kosten , veiligheid , gemak , beschikbaarheid van kritieke mineralen , neveneffecten , externaliteiten zoals luchtvervuiling, geopolitiek , menselijk gedrag en – de onderliggende factoren – thermodynamica , natuurkunde , scheikunde , andere wetenschappen en economie.
Kernboodschap van de ladder
De kernboodschappen van de Ladder zijn: er zijn betere en slechtere gebruiksscenario’s voor waterstof; in de meeste gevallen zijn er goedkopere, veiligere en gemakkelijkere koolstofvrije alternatieven; synergie tussen gebruiksscenario’s zal niet voldoende zijn om alle waterstofboten te laten drijven. En aangezien verwacht mag worden dat het aanbod van groene waterstof nog tientallen jaren beperkt zal zijn, is zijn advies om de inspanningen en publieke middelen te richten op gebruiksscenario’s op de bovenste rijen van de Ladder.
Bron: Liebreich Associates : https://www.liebreich.com/hydrogen-ladder-version-5-0/
0 reacties