Fraunhofer IWU, Texulting GmbH, Alu-Cab, Stellenbosch University en Umstro GmbH bouwen proeftuinen voor de productie en het gebruik van waterstof in Namibië en Zuid-Afrika. Twee weken geleden is het HyTrA-project gestart in Kaapstad. Het doel is om lokaal waterstof te produceren in Afrika. Daarnaast zal HyTrA worden ingezet voor opleidingsdoeleinden.

Zelfvoorzienend energievoorzieningssysteem

HyTrA staat voor Hydrogen Tryout Area en verwijst naar een waterstofbiotoop gecentreerd rond een microgrid voor de productie van groene waterstof. De microgrid voor dit project is robuust en kosteneffectief dat speciaal is ontworpen voor de Afrikaanse markt. In deze opzet wordt gebruik gemaakt van een combinatie van een elektrolyser voor waterstofproductie en brandstofcellen voor de energieopwekking. De elektriciteit voor de waterstofproductie wordt opgewekt door bestaande pv- en windpark op locatie. Het systeem zal getest worden onder de klimatologische omstandigheden in Afrika.

Voor het eerste waterstof lokaal geproduceerd in Kaapstad

Op 13 juli 2023 werd HyTrA ceremonieel in gebruik genomen in Kaapstad bij Alu-Cab. Dit is een fabrikant van aluminium voertuigcarrosserieën voor de off-road sector. Alu-Cab heeft zonnepanalen en zal de overtollige energie gebruiken om waterstof lokaal te produceren en op te slaan. Dit wordt gebruikt voor omzetting in elektriciteit wanneer er geen elektriciteit beschikbaar is van het openbare net of via de zonnepanelen. Op deze manier wordt er gezorgd voor een stabiele duurzame stroomvoorziening in de fabriek.

Bij de start zal gebruik worden gemaakt van systemen en knowhow uit Duitsland. In de loop van het project zullen lokale partners uit de industrie en wetenschap steeds meer betrokken worden bij de ontwikkeling. Deze showcase moet op deze manier bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe lokale bedrijfsmodellen. Daarnaast wordt de kennis beschikbaar gesteld voor onderwijs- en trainingsdoeleinden.

HygO: Stroomvoorziening en waterbehandeling voor Namibië

Hydrogen & Oxygen Biotope Namibia (HygoO) is een ander waterstofproject. In dit project wordt naast de functionaliteiten van het HyTrA-systeem ook de zuurstof gebruikt die vrijkomt bij elektrolyse. Het plan is om het te gebruiken voor de behandeling van afvalwater.

Vanaf eind 2023 wordt HygO in eerste instantie onderzocht bij de Namibia University of Science and Technology (NUST). De definitieve uitrol start medio 2024 in een afgelegen gebied in het district Erongo. Daar zal HygO elektriciteit opwekken en afvalwater decentraal behandelen.

Volgens de huidige plannen krijgt een school in Nanibeheb het verder ontwikkelde microgrid uit Zuid-Afrika. De 300 leerlingen hebben dan tijdens de lessen betrouwbare elektriciteit beschikbaar. Tevens kan de schooltuin worden geïrrigeerd met afvalwater van regenwaterkwaliteit als dat nodig is. De NUST zal wetenschappelijke ondersteuning bieden voor het project.


Bron: Fraunhofer IWU

Categorieën: Energiecentrale

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *