Hyundai gaat vanaf deze maand met vijftig waterstofvrachtwagens rijden in Zwitserland om te kijken of dit een alternatief is voor dieselvrachtwagens. Het bedrijf denkt dat elektrische vrachtwagens te zwaar zijn voor heuvelachtige gebieden.

De test bestaat uit vijftig Hyundai H2 Xcient-vrachtwagens. Het bedrijf wi nagaan of dat waterstofvrachtwagens een milieuvriendelijk alternatief vormen voor vrachtwagens die op diesel rijden. Een ander alternatief is een vrachtwagen met accucellen, zoals de Tesla Semi. Hyundai denkt echter dat deze vrachtwagens in heuvelachtige gebieden niet goed kunnen functioneren. Het bedrijf stelt dat als er meer vracht wordt vervoerd, de accu om de motoren van energie te kunnen voorzien, groter en zwaarder wordt. Door het toegenomen gewicht heeft een accu-vrachtwagen meer moeite met het beklimmen van steile bergen, zo redeneert Hyundai.

De eerste gebruikers

De eerste gebruikers van deze vrachtwagens, ca 20 bedrijven, hebben zich verenigt in de Swiss H2 Mobility Association. Hieronder vallen ondermeer retailers Migros, zuivelfabrikant Emmi, grootgrutter Coop en tankstation bedrijven SOCAR en Tamoil.

Migros gaat 3 Hyundai trucks vergelijken met een accu aangedreven Mercedes-Benz truck, drie biogas aangedreven Iveco’s en met hun huidige diesel vrachtwagens.

De bedrijven maken zich echter geen illusies, ze weten dat de huidige waterstof businesscase vooralsnog niet uit kan zonder subsidies.

Doel: 1600 vrachtwagens

De energiecellen van de H2 Xcient-vrachtwagens hebben een vermogen van 190kW. De zeven hogedruktanks kunnen 35kg waterstof opslaan, met een totaal bereik van 400km. Hyundai begint met vijftig vrachtwagens, maar wil dat er tegen 2025 1600 rondrijden op de Zwitserse wegen.

Uitbreiding naar Nederland?

Wanneer de proef succesvol blijkt, wil Hyundai de proef uitbreiden naar twee andere Europese landen. Hierbij kijkt het naar Oostenrijk, Duitsland, Noorwegen of Nederland.


Bron: Hyundai

Categorieën: Vrachtauto

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error:
%d bloggers liken dit: